Capbussar-nos en la informació

23 Setembre 2008 at 0.43 9 comentaris

Prepareu les escafandres que aquest és el nostre futur professional. Almenys és com el veu en Genís Roca en resposta a Daniel Gil durant les V jornades àtic2a que han tingut lloc aquest cap de setmana a Amposta.

Algunes frases:

Un gran paper sobretot en aquells bibliotecaris que han deixat d’ordenar i classificar per pensar més en aquells bibliotecaris que s’han orientat a capbussar-se en la informació. Són dues maneres molt diferents d’entendre l’ofici.

no tindràs prou temps per classificar-ho tot mai

hi ha col·lectius de bibliotecaris molt preocupats per l’ordre i aquests pateixen molt

encara et trobes bosses sorprenents d’amor per l’ordre… està a l’estòmac això

“la selecció de fonts d’informació” té valor

el que sí té molt valor és de les moltes coses interessants que s’escriuen, qui m’avisa.. la feina de l’editor torna a tenir un valor molt important

la persona que estava a la biblioteca tenia criteri i sabia capbussar-se en la informació

En resum, que la capacitat de buscar informació i seleccionar-la és molt més rellevant que no pas la capacitat d’organitzar-la.

A mi se’m fa difícil d’admetre que ordenar sigui irrellevant. Endreçar m’ajuda a filtrar. La cerca en el caos em retorna massa brossa i m’amaga massa informació útil. Però certament la generació de quantitats tan immenses d’informació deixa fora de joc l’ús exclusiu de les nostres eines tradicionals. Repensar-les i adoptar-ne de noves és el nostre deure i el nostre repte. Segur que ens en sortirem.

En Genís Roca feia una conferència sobre Economia i Web 2.0 que podeu escoltar completa i de la qual em van cridar l’atenció aquestes idees:

  • Els solvents d’abans ja no ho són ara (per exemple, a l’hora d’establir criteris d’ordre digital).
  • Ets d’on participes, no pas d’on vius, no pas d’on has nascut.
  • La identitat digital creix i pren camí.
  • Els empleats competitius estan en fluxes d’informació i disposen de fonts d’informació pròpies.

Per pensar-hi.

Entry filed under: Atictes, Biblioteques.

Confusió abundant Usuaris rebecs

9 comentaris Add your own

  • 1. genisroca  |  23 Setembre 2008 a les 9.47

    Hola gamoia,

    Era una pregunta delicada, doncs era conscient que a la sala hi havia gent de biblioteconomia i jo no en sóc, però em vaig animar a expressar la meva opinió. Sempre és delicat que un forani opini sobre la feina dels altres…

    Interessant el que comentes sobre el dubte que provoca la renúncia a ordenar. Estic segur i convençut que seria millor endreçar-ho tot, però senzillament és inviable. Per tant, potser el camí passa per analitzar com ordena la gent, com ordenen els sistemes, com ordenen les floksonomies, i en base a aquests fets construir sistemes de recomanació o localització de continguts. És a dir, que estem d’acord en que l’ordre és necessari, però potser la feina ja no és “ordenar” les coses, sino “entendre l’ordre” de les coses.

    Seguim !

    Respon
  • 2. Daniel Gil  |  23 Setembre 2008 a les 11.12

    La d’en Genís va ser una xerrada molt interessant, i mentre l’escoltava pensava en el paper tan important que hi podem jugar nosaltres. En això estem, avançant, però com comentava en Genís, encara ara hi ha grans bosses de professionals reticents al canvi. Amb matisos i molts clarobscurs, per exemple una de les bases que sustenen la nostra professió, el format MARC, ja té uns 40 anys d’existència, i continua… Bé, me’n vaig per un altre tema que segur que es mereix un debat en profunditat.

    A tot el que es va parlar, en referència als bibliotecaris, jo hi afegiria el paper de la FORMACIÓ, ja que penso que estem en una posició privilegiada per a formar a les persones en l’ús, la gestió i la tria de la informació.

    Respon
  • 3. Jacme  |  23 Setembre 2008 a les 16.34

    sí que és per pensar-hi tot plegat… de fet, engalça amb les teues darreres preocupacions i confusions. No és gens fàcil veure-hi una sortida entenedora i clara

    Respon
  • 4. gamoia  |  23 Setembre 2008 a les 23.07

    @genisroca t’agraeixo molt la claredat amb què vas parlar. Són temps de canvis radicals i només en traurem la llum si escoltem, perquè, tal com deies, els solvents d’abans ja no necessàriament són solvents en el nou context.

    “Entendre l’ordre de les coses” mmmm Estic pensant en librarything i les etiquetes dels seus usuaris. I la necessitat d’usuaris experts i col·laboradors que tenen totes aquestes plataformes per ajudar a “organitzar” d’alguna manera el desordre natural que s’hi crea.

    Respon
  • 5. gamoia  |  23 Setembre 2008 a les 23.24

    @Daniel Gil depèn del nivell de formació i de la quinta de bibliotecàries a què et refereixis.

    Com anava això? els de la cassette i la nintendo potser sí que us hi enteneu amb aquest entorn però els anteriors, diria que amb les nostres explicacions fem la mateixa fila que alguns professors poc reciclats que corren per les aules. Ni entenen, ni els entenen.

    @Jacme temps de reptes, temps d’estímuls. I ens afecta a tots 😉

    Respon
  • 6. Anna  |  24 Setembre 2008 a les 10.06

    no tindràs prou temps per classificar-ho tot mai

    Totalment d’acord amb la frase. És inviable. i, per degeneració professional suposo, puc afirmar que a mi emprovoca certa angoixa. PErò és així. I cal un esforç per seleccionar i prioritzar.

    Respon
  • 7. Tot és miscel·lani | El bloc de Carme Pla  |  29 Setembre 2008 a les 6.36

    […] digitals. La resposta de Genís ha provocat reflexions molt interessants, tant per part de Gamoia com per part de […]

    Respon
  • 8. Todo es misceláneo | El blog de Carme Pla  |  29 Setembre 2008 a les 7.16

    […] digitales. La respuesta de Genís ha provocado reflexiones muy interesantes, tanto por parte de Gamoia como por parte de […]

    Respon
  • 9. [bauen_Blog] » Preguntes davant del buit  |  2 Octubre 2008 a les 16.07

    […] del projecte de biblioteca que volem… i tampoc del projecte de bibliotecari que volem? Genís Roca ens va donar algunes pistes sobre el nostre futur, i també sobre la nostra biblioteca? Les funcions clàssiques i tradicionals han perdut pes i […]

    Respon

Deixa un comentari

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


la bibliotecària gamoia

Els palestins tenen dret a una vida digna

Més informació a la web palestina.cat

Categories

Comentaris recents

Núria en Plany
gamoia en Mapa antic de Barcelona

Estadístiques

  • 31.696
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons

Els meus llibres a LibraryThing