Mapa antic de Barcelona
3 Setembre 2006 at 0.35 6 comentaris
La digitalització del fons antic de les biblioteques nacionals porta sempre sorpreses perquè s’hi troben fons de procedències molt diverses i és com obrir la capsa dels tresors i a veure què en sortirà.
Avui he tafanejat en el fons de la Biblioteca Nacional Digital de Portugal, iniciativa modèlica amb un equip tècnic molt actiu i avançat sota la coordinació de José Borbinha.
I remenant, remenant, m’he trobat un plànol de la ciutat de Barcelona editat l’any 1706 a Amsterdam, a càrrec del cartògraf Nicolaas Visscher o dels seus hereus.
És preciós. Es veu el detall de la ciutat emmurallada i tota la plana fins a Gràcia, l’Hospitalet, el castell de Montjuïc i les marismes que ocupaven l’actual zona olímpica. Les Rambles son una muralla interior que separa la Ciutat vella – del Portal de l’Àngel a la Plaça Palau d’ara – de la Ciutat nova que s’estén cap a on es troben avui dia el mercat de Sant Antoni i el Paral·lel. Fa gràcia veure els camps cultivats ben delimitats, zones de molins, totes les carreteres, la precisió en mostrar els turons.
Es distingeixen en el port uns vaixells des dels quals s’enlairen… ai! m’agradaria pensar que són focs artificials i no pas canonades. I no, 😦 el catàleg de la Biblioteca Nacional de España, que té també el document original, precisa en una nota que es tracta de l’atac d’una esquadra francesa durant la Guerra de Successió a la Corona d’Espanya.
Recomanat per a qualsevol enamorat de la història de la ciutat o dels mapes antics.
VISSCHER, Nicolaas, I, 1618-1679, Le plan de Barcelonne et de ses environs. Très-exactement Levés sur les Lieux, par un Ingenieur, en 1706. – http://purl.pt/3663
Biblioteca Nacional Digital (Portugal) – http://purl.pt/ o http://bnd.bn.pt/
Entry filed under: Digitalització.
6 comentaris Add your own
Deixa un comentari
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
Daniel | 15 Març 2008 a les 18.10
Fantàstic el mapa!! És curiós veure com molts camis ja de l’època s’han acabat convertint en els carrers actuals.
Fa uns dies, en Jaume de “El basar de les espècies” també parlava de mapes antics:
http://basar.blocat.com/post/3191/89438
http://basar.blocat.com/post/3191/89066
Records
Dani
Publicat per Daniel – 03 Set 2006, 13:29
[traspassat aquí per gamoia]
2.
gamoia | 15 Març 2008 a les 18.11
Gràcies pels enllaços, Dani. No els coneixia.
I quina embranzida que teniu, per aquí, a les Terres de l’Ebre!
Salutacions des de més al Nord.
Publicat per gamoia – 03 Set 2006, 16:45
3.
gamoia | 16 Juliol 2008 a les 19.52
Estic intentant actualitzar l’enllaç al mapa digitalitzat per la Biblioteca Nacional d’Espanya i no me’n surto de localitzar-lo. Si algú em pogués ajudar li estaria molt agraïda.
Els mapes antics són una de les cerques que porten lectors a aquest bloc tot i que només n’he parlat en un parell d’apunts. Sembla que és un tema molt popular.
4.
Enric | 28 Setembre 2011 a les 16.44
Es fantastic el mapa! Estava buscant quelcom així previ al 1714. Suposo que també deu ser fantastic veure que un post del 2006 encara es vigent.
T’haig de dir que també he intentat obrir el link a la Biblioteca Nacional d’Espanya i no ha funcionat. Amb una mica més de temps miraré aviam si ho puc localitzar
5.
gamoia | 5 Novembre 2011 a les 23.19
Gràcies pel comentari, Enric. Tens raó, hi ha reflexions i continguts que encara són vàlids. I celebro que puguin ser útils.
Potser és hora de reprendre la marxa.
6.
gamoia | 27 Juliol 2013 a les 1.22
El mapa digitalitzat per la Biblioteca Nacional es troba a:
bibliotecadigitalhispanica.bne.es:80/webclient/
DeliveryManager?pid=1860748&custom_att_2=simple_viewer
Per veure el registre i les notes històriques en el catàleg, cal fer-hi la cerca directament. No trobo la manera de guardar l’enllaç directe al registre bibliogràfic.