Gamoia a l’Item

15 febrer 2009 at 20.44 10 comentaris

El número 49 de la revista Item, publicada pel Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, inclou una contribució de Gamoia Catteneo (aka una servidora) on intento fer una reflexió i compartir la meva experiència de blocaire amb els lectors de la revista, tal com se’m va demanar fa alguns mesos.

Forma part d’un dossier anomenat Blocaires: els emprenedors del segle XXI i es troba en un número dedicat especialment als bibliotecaris emprenedors i innovadors. M’acompanyen en el dossier blocaires il·lustres, alguns dels quals ja han fet el seu comentari al respecte:

En primer lloc vull agrair al consell editorial de la revista Item que es fixés en Gamoia com un dels blocs a incorporar. Ha estat tot un honor.

En segon lloc, voldria aprofitar l’ocasió per fer algunes reflexions al voltant de la publicació Item, com a membre del Col·legi que sóc des de fa molts anys i com a autora col·laboradora en diverses ocasions.

Arrel de l’article i coneixent l’entorn blocaire, vaig demanar farà unes tres setmanes que es posés en accés lliure el dossier dels blocaires malgrat ser conscient que la publicació té un embargament en l’accés electrònic d’un any. Em va semblar que el sacrifici de permetre aquesta excepció podia quedar compensat amb escreix per la promoció que faríem tots nosaltres en parlar-ne als nostres blocs. Bé, la resposta, encara no oficial, és negativa. El meu contacte es va declarar inicialment favorable a la proposta però avui m’anuncia que no podrà ser. I em remet a les condicions de publicació que apareixen a la revista i en el seu web:

La presentació d’originals a Item per a la seva publicació implica la cessió a la revista Item del dret de publicar-los, tant en la seva versió impresa com en l’electrònica, en cas que l’original sigui acceptat pel Comitè editorial de la revista. Implica també l’acord mutu de no publicar el mateix treball a un altre lloc o mitjà sense l’autorització escrita de la revista Item i de l’autor de l’original; en qualsevol cas, si l’article es publica posteriorment en un altre mitjà, haurà de citar la font original.

Al web d’Item, apartat Presentació, Altres observacions:

El copyright de les contribucions publicades és dels autors, llevat que s’hagin acordat altres condicions. Sols poden reproduir-se, totalment o parcial, quan s’obtingui una autorització del consell de la revista i de l’autor i se citi la font original.

L’assumpte s’està resolent com es resolen avui dia aquests temes a la xarxa. Estem publicant les nostres contribucions en la versió preprint o oferim als nostres lectors la separata digital en un intercanvi personal de correus electrònics. D’aquesta manera el contingut arriba als seus destinataris, resultat tremendament positiu per a l’autor, malgrat la imatge de l’editor de la publicació queda un xic malparada.

Aquest és un afer a què s’enfronten cada cop més sovint els col·legis professionals i totes les entitats que publiquen de forma no estrictament comercial.

La revista és un dels atractius de la pertinença al Col·legi juntament amb l’oferta formativa, la borsa de treball i la defensa jurídica. La revista és també un aparador dels professionals, una palestra on publiquem membres i no membres del Col·legi i on anem desgranant els temes que ens preocupen, els avenços que fem en la millora dels nostres serveis, les últimes tendències en l’evolució de les eines professionals. Els autors rebem com a compensació el prestigi (o desprestigi) i cinc exemplars de la revista. Els membres del Consell de redacció fan un servei pel qual són recompensats amb prestigi i alguns disgustos. Aquesta part fonamental de l’edició de la revista és totalment voluntària i gratuïta.

La publicació tanmateix té un cost considerable que ha de cobrir com a mínim aquests aspectes:

  • Edició professional (mireu els números de l’any 2008 d’Item i us adonareu del que vol dir un disseny professional).
  • Impressió dels exemplars (pels membres del Col·legi, pels subscriptors i un petit estoc per atendre comandes puntuals).
  • Distribució dels exemplars als membres del Col·legi i als subscriptors. Inclou manipulació, ensobrat i correu.

Els ingressos de les subscripcions, si no han canviat molt les coses, no arriben a cobrir ni la tercera part dels costos. Atraure publicitat del sector és molt difícil ja que també està passant per una etapa de renovació important i no està gens clar que una revista d’aquest tipus sigui avui dia la font d’informació idònia per a trobar proveïdors. De manera que les quotes dels membres del Col·legi i altres entrades, com els ingressos per Formació, han de proporcionar els recursos necessaris per a fer la publicació.

I jo em pregunto si, amb aquest panorama, continua sent la millor opció una revista publicada de forma tradicional. No seria potser un bon moment per a plantejar-se el pas a una edició electrònica de lliure accés acompanyada d’edició impresa sota demanda? És viable una proposta com aquesta? S’ha contemplat i desestimat?

Com sempre he dit als joves professionals que es queixaven d’algun aspecte del Col·legi, aquest és de tots els seus membres i, si una cosa no ens agrada o no ens convenç, cal participar i col·laborar per fer que millori. Valgui, doncs, aquesta reflexió com una petita contribució al debat.

PS. Demano disculpes als col·legues del Col·legi si se senten d’alguna manera dolguts per la meva posició. No és res personal. I puc entendre perfectament que les normes no es canvien per un individu, tot i que qualsevol norma sol tenir les seves excepcions quan estan ben fonamentades. Quant estem disposats a pagar des del Col·legi per una promoció entre el jovent de la professió?

Item núm 49, juliol-desembre 2008 dedicat als bibliotecaris emprenedors

Entry filed under: Publicació.

Tenim usuaris de segona? Percepcions

10 comentaris Add your own

  • 1. Jacme  |  15 febrer 2009 a les 21.13

    En el món en què vivim (nosaltres), se’m fa estrany veure esta posició (totalment respectable, però). En qualsevol cas, en este número en concret, ells s’ho han perdut (de promoció, i d’imatge no gaire bona per a la gent al·liena al Col·legi, des del meu punt de vista).

    I estic totalment d’acord amb tu quan preguntes:
    “No seria potser un bon moment per a plantejar-se el pas a una edició electrònica de lliure accés acompanyada d’edició impresa sota demanda?” Evidentment sí.

    “És viable una proposta com aquesta?” caldria mirar els números, i ajustar algunes despeses, però l’estalvi en impressió i enquadernació seria tant gran (crec) que la resposta seria afirmativa…

    Respon
  • 2. Daniel Gil  |  16 febrer 2009 a les 13.13

    Hola,
    és un tema complicat, ja que cal canviar estructures col·legials sovint poc àgils. Recordo que els primers cops que vaig publicar a Ítem, vaig pujar també en paral·lel l’article en qüestió a E-Lis, en obert. No em van dir res, però em van comentar això de l’any d’embargament. I si no recordo malament, em van comentar de què el PDF que havies maquetat tu, cap problema en pujar-lo… diferent era la maquetació de revista, amb gràfics, etc… O alguna cosa així. Tot i això, no vaig trobar-ho massa restrictiu, i que si ho pujaves en paral·lel en obert, no et deien massa cosa… De fet, fa temps que no publico a Ítem i he fet el salt a E-Lis; no sé si és un bon camí.

    D’altra banda, també trobo que el COBDC s’hauria de replantejar la seua política editorial, així com la d’enviament de cartes i comunicacions oficials. Fa temps vaig demanar que no m’enviessin cartes en paper, que preferia rebre mails ja que m’era més còmode, ràpid i barat (a banda del medi ambient). Em van comentar que no ho podien fer, ja que tenien configurat el mailing així: o tots o cap, vaja… I d’altra banda, penso que el Document s’hauria de publicar exclusivament en digital.

    I sobre aquest número en concret, sobre els blocaires, doncs penso que es podria haver fet una excepció, si… La difusió i l’abast que hauria tingut crec que hauria compensat abastament deixar en obert aquest únic article.

    Respon
  • 3. gamoia  |  16 febrer 2009 a les 23.42

    Avui he rebut la resposta oficial (negativa) i em diuen que el tema de l’accés obert es posarà a consideració en la propera Junta per a totes les publicacions del Col·legi.
    Si més no, és una bona notícia que es tracti el tema en el nivell en què es poden decidir canvis.
    Caldrà veure com s’ho prenen alguns col·legiats si es passa a versió digital en obert. Segur que alguna veu en contra s’alçarà, això és normal.
    I com pot afectar a la col·legiació. Creieu que els nous membres s’apunten al Col·legi per la revista? Jo diria que no, tot i que n’és un dels serveis més visibles però dubto que sigui determinant. I en tot cas, es tracta que la revista digital continuï.
    A veure què passa.

    Respon
  • 4. gamoia  |  17 febrer 2009 a les 0.33

    Vull deixar constància que Bibliomola ha fet una ressenya del dossier dels Blocaires. Moltes gràcies!
    Bibliomola. Blocaires : els emprenedors del segle XXI (9-2-2009)

    Respon
  • 5. Daniel Gil  |  17 febrer 2009 a les 8.48

    @gamoia : trobo que potser el serveis determinants del col·legi siguin la borsa de treball i els cursos de formació… en quant a la revista i a les publicacions, penso que avui dia hi ha molts altres canals per accedir a articles científics, i si cal esperar un any, doncs cap problema. A més, molts autors els penjen a E-Lis, per exemple…

    Respon
  • 6. Ferran - Un que passava  |  17 febrer 2009 a les 10.48

    Tot i que m’agrada rebre la versió en paper, em sembla que és més una manca d’atreviment fer les dues versions alhora i sense restriccions, que no una qüestió d’afavorir uns o altres. Entenc que l’embargament dóna un valor afegit a la revista per al col·legiat, per crec que hi haurà gent que preferirà, com jo, llegir el paper; i hi haurà qui en tindrà prou amb la versió electrònica (que, potser, hauria de canviar a un format més semblant al d’EPI: html i pdf per qui se’l vulgui descarregar; demanar versions adaptades a llibres-e em sembla que és demanar massa). O com BiD, que han anat més lluny: en obert tots els números i amb una llicència CC. I encara l’editen, o sigui que no deu ser un problema tan gros.

    En aquest cas, el que més em va sobtar va ser la col·lisió entre els meus drets com a autor i els drets que es reserva la revista. Potser faré com tu i penjaré la versió preprint, per això suposo que no necessito permís de ningú, no?

    Respon
  • 7. BDig  |  17 febrer 2009 a les 22.45

    el Col·legi en això (i no només en això) no està a la onda

    Respon
  • 8. gamoia  |  18 febrer 2009 a les 1.08

    @Daniel es pengen a e-lis els preprints generalment, és a dir, la versió sense avaluar. Hi poden haver diferències, fins i tot, importants. Crec que val la pena demanar la versió publicada en obert, si això és possible.

    @Ferran si la versió digital es posa en lliure accés és probable que es perdin subscripcions externes. Tanmateix dubto que la xifra de negoci sigui tan important com per no quedar compensada per la major visibilitat de la revista en ser molt més assequible a molta gent que ara no la rep ni la té a l’abast. Ni s’hi subscriurà.

    El preprint no és la versió publicada i la pràctica de posar-lo al propi web o en un dipòsit institucional està admesa actualment i els bibliotecaris l’encoratgem entre els nostres usuaris. De manera que podem predicar amb l’exemple.

    @BDig la professió avança a diferents ritmes; en el Col·legi i en els llocs de treball hi ha bàndols. I és que els canvis són molt forts.

    Respon
  • 9. Ferran - Un que passava  |  19 febrer 2009 a les 20.50

    Doncs vaig a predicar amb l’exemple, Gamoia.

    Respon
  • 10. L’Item i els autors « Gamoia  |  21 Abril 2009 a les 18.16

    […] que és una bona decisió i, per la part que em toca, felicito a la Junta per haver-la presa. Tal com conclou l’editorial en el mateix Document […]

    Respon

Deixa un comentari

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


la bibliotecària gamoia

Els palestins tenen dret a una vida digna

Més informació a la web palestina.cat

Categories

Comentaris recents

Núria en Plany
gamoia en Mapa antic de Barcelona

Estadístiques

  • 31.696
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons

Els meus llibres a LibraryThing