Encallada en la trama e-book

12 Octubre 2009 at 0.34 9 comentaris

Aviat farà un any que parlava del meu interès pels aparells que permeten llegir llibres digitals en una pantalla de tinta electrònica de mida similar a un llibre en paper, els anomenats lectors de llibres digitals.

Durant aquests mesos les notícies de nous aparells lectors més perfeccionats no han parat de fer-se públiques. I els anuncis de noves ofertes editorials, algunes concretades i d’altres en perspectiva.

Ara torna a començar la campanya de Nadal.

Jo he tingut ocasió d’obtenir-ne un parell d’exemplars a la meva biblioteca i … reconec que m’he encallat.

Veig les imperfeccions evidents d’aquests lectors primitius: pantalles en blanc i negre, inservibles per determinats gràfics i informacions científiques, bateries limitades quan es pretén fer alguna cosa més que passar pàgines de text.

Veig el gran potencial per al meu entorn de treball: capacitat de portar la biblioteca personal de recerca al damunt i d’usar-la còmodament.

Veig grans avantatges ergonòmics cara a les persones d’edat com jo mateixa: menys pes i lletres grans al gust.

Veig un garbuix de formats i de plataformes que em desaconsellen invertir en continguts de pagament. Jo sóc una col·leccionista apassionada. Passen els anys i gaudeixo tornant a fullejar les obres que algun dia em van interessar, recuperant-ne paràgrafs. Com fer-ho si em posen DRMs als fitxers que compri?

Veig com la biblioteca està obligada a comprar i recomprar la mateixa obra, en la mateixa edició, per un canvi de format. Com ens neguen fer cap altre servei que un préstec d’estil tradicional.

Veig que comprar a través de la llibreria, per més homologada que sigui, interfereix en l’aprofitament de descomptes i oportunitats que fa l’editor. Els grans – consorcis, grups de llibreters – poden fer negociacions però els petits que requereixen comprar al detall queden desemparats.

Veig que si la biblioteca no pot o no vol fer col·lecció pròpia, gestionar-la i preservar-la, es transforma en un intermediari més aviat molest, el guardià de la legalitat, l’instructor per a les primeres passes i l’oficina de pagament de les llicències. Alguna cosa més? Mmm

ALTRES REFLEXIONS

Entry filed under: Usuaris. Tags: .

Donar conversa des de la finestreta Teranyina de dependències

9 comentaris Add your own

  • 1. villy83  |  13 Octubre 2009 a les 11.14

    Hola Gamoia!

    Respecte les teves reflexions com a bibliotecària, la veritat és que hi puc aportar poc; veig avantatges i inconvenients, i sobretot una incertesa enorme sobre com s’ha de tractar el tema dels e-books.

    A nivell personal, a priori pensaria que per practicitat els Kindles o similars són genials; i més per a un amant dels gadgets electrònics, com sóc. No obstant, la meva passió pels llibres fa que ni se’m passi pel cap de comprar cap aparell de lectura digital de llibres.

    Tal com tu mateixa apuntes, el tema dels DRMs impedeix fer allò que ens agrada tant a alguns de observar els nostres “trofeigs” a les postades i obrir aleatòriament alguna obra, tot buscant aquell tram que et va fer badar boca fa uns anys. Jo hi afegiria l’agradabilitat de subjectar un llibre, el so de les pàgines quan les passes i, encara que soni estrany, la possibilitat d’enfonsar el nas entre les pàgines i flairar.

    Crec que està molt bé que les noves tecnologies arribin també al terreny de la literatura. La veritat és que la dualitat de formats pot ésser enriquidora, sempre i quan l’un no s’acabi menjant l’altre. Tenir un percentatge important d’obres que només sortissin en format digital seria desastrós (almenys per a mi, és clar).

    PD: he anat seguint el debat de Thingology i és força interessant.

    Respon
  • 2. mina.  |  13 Octubre 2009 a les 19.13

    Crec que el DRM serà una febre, que d’aquí 30 anys tots calbs, i que passarà el mateix que va passar amb iTunes: al final tot sense DRM.

    Mentrestant tenen la gallina dels ous d’or i qui es precipiti a comprar els finançarà la bicoca.

    Altrament, per a les biblioteques (i els estats) hi ha una gran oportunitat de digitalitzar i crear els propis e-books de llibres lliures de copyright i drets connexos.

    N’he de parlar a e-ratlladures. Però també tinc família, i he passat una setmana a Madrid 🙂 D’aquest vespre no passa.

    Respon
  • 3. gamoia  |  15 Octubre 2009 a les 1.28

    @villy83 és qüestió de temps que els aparells es perfeccionin i poden tenir avantatges clars si no els limiten estúpidament.
    Mira, per exemple, l’efecte de les cobertes que escanegem a LibraryThing. No et fa l’efecte d’una taula d’exposició de llibreria? No entraries i fullejaries l’obra si poguessis? I trobarem tant de plaer com amb el paper, d’una altra manera.
    El cas és que a mesura que s’implanti el format digital, el paper s’encarirà tant i tant que es convertirà en un luxe impagable i introbable en molts casos. Impressió sota comanda que ja no tindrà la qualitat de les bones edicions d’ara. I això arribarà.

    @mina. si volen crear el mercat han de facilitar l’ús i baixar els preus. Si triguen massa, donen ocasió a que biblioteques i nous actors tecnològics l’omplin amb productes diferents i alternatius fins a cert punt. Però han de fer inversions i tenir visió de futur. I córrer riscos. Vivim temps interessants!

    Respon
  • 4. villy83  |  15 Octubre 2009 a les 9.53

    Buff, quin panorama més desolador que pintes! Em costa imaginar-me no llegint d’un llibre de paper… deu ser que sóc de la vella escola!

    Salut gamoia!

    Respon
  • 5. Virtudes  |  15 Octubre 2009 a les 20.43

    Un comentari més respecte a les limitacions que impliquen els DMR:

    Per aquells que estimem els llibres (i no parlo del llibre en paper ni de cap format concret, si no del que el llibre significa pel seu contingut, com a transmissor d’idees i coneixements) col·leccionar-los no és només una forma de poder tornar a gaudir-los: també ens dóna la oportunitat de llegar-los, de crear un petit tresor que els nostres descendents puguin gaudir i fer crèixer.

    Pel que sembla, els llibres que ara descarrego al meu e-reader no podran ser llegats a ningú. Potser els llibres que realment m’importen els hauré de continuar comprant en paper…

    Respon
  • 6. Roselles  |  15 Octubre 2009 a les 22.18

    Més situacions que es perden amb l’e-book: veure que van quedant poques pàgines i comences a menjar-te el cap pensant com acaba el llibre XD O que en certes situacions que es narren no puguis evitar que la vista se te’n vagi a la pàgina del costat XD
    Fa molt de temps que tiro de biblioteca i la meva llibreria no creix. Coses de la crisi… Si amb l’e-book baixen significativament els preus dels llibres, és una vantatge. Sempre preferiré el llibre abans que l’aparell, però m’he trobat “fumuda” moltes vegades perquè a la biblio no hi ha el llibre que busco. I comprar-lo per 3€ (no més) no em faria res.
    Clar que primer m’hauria de comprar l’aparell, i tal com dius és tan arcaic que no val la pena la inversió (de moment).
    Seguirem amb els llibres de paper!

    Respon
  • 7. mina.  |  18 Octubre 2009 a les 4.24

    Fareu bé de seguir amb es llibres en paper: serà el gran negoci de les editorials. Perquè a mitjà termini, del llibre electrònic no en treuran els rals que esperen treure’n de moment.

    Ja s’arreglarà, tal com es va arreglant amb la música. Penseu que els editors i distribuidors són els primers interessats en què seguiu comprant llibres en paper una llarga temporada.

    La meva ratlladura es fa esperar, però és que no m’agradaria haver-la de retocar gaire 😦

    Respon
    • 8. Virtudes  |  19 Octubre 2009 a les 17.12

      Perdona, Mina, però tot i que t’aprecio força capto al teu comentari un to d’acusació (o, com a mínim, de retret) que no m’agrada.

      Jo ja tinc el meu lector de llibres electrònics. I tu?

      I, en qualsevol cas, no penso comprar o deixar de comprar coses pensant en el benefici que uns altres puguin treure, si no en el benefici que pugui tenir jo. És evident que editors i distribuïdors busquen mantenir el seu marge de benefici. També és lícit.

      Sí que estic d’acord amb tu que el temps posarà les coses a lloc i espero que sigui per a benefici, sobretot, dels lectors.

      A reveure,

      Virtudes

      Respon
  • 9. gamoia  |  19 Octubre 2009 a les 23.37

    Ei, quin debat que estem fent!
    Avui, en un curs, ens comparaven la situació actual amb la transició del manuscrit a l’impremta. En el moment de canvi, segur que els copistes dels manuscrits i llurs clients se’n reien descaradament d’aquells primers llibres impresos barroerament.

    Els llibres digitals d’avui dia són com aquells incunables. Imperfectes. Com ho són els aparells que ens permeten llegir-los. Però es poden desenvolupar en formes que encara no imaginem perquè són noves. Cal però que despertin prou interès perquè la inversió d’editar-los i de produir els aparells relacionats estigui justificada econòmicament i dugui a perfeccionar-los.

    En un lector no només s’hi poden llegir novel·les, sinó que hi ha un munt de llibres tècnics, informes, documentació diversa, revistes científiques i més i més. Ja existeixen. Uns són de pagament i altres (molts) són gratuïts. Molts ja es fan únicament digitals perquè no està justificada la seva impressió. I tot això ho llegim en ordinadors amb pantalles poc adequades per a la lectura. Els lectors ens ofereixen la possibilitat d’una interfície molt més còmode. Per què no l’hauríem d’aprofitar?

    Respon

Deixa un comentari

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


la bibliotecària gamoia

Els palestins tenen dret a una vida digna

Més informació a la web palestina.cat

Categories

Comentaris recents

Núria en Plany
gamoia en Mapa antic de Barcelona

Estadístiques

  • 31.697
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons

Els meus llibres a LibraryThing