Biblioteca digital catalana

19 Juliol 2008 at 18.13 5 comentaris

En els darrers mesos la colla del basar s’ocupa força de les biblioteques, cosa que m’alegra molt perquè significa que hi veuen interès i que tenim futur.

Però això vol dir també que fan preguntes i reclamacions i que cal respondre i interactuar. Sortir a la plaça pública, deixar la comoditat del despatx i la protecció del taulell, té aquestes coses, que veus que hi ha feina que cal fer, d’altra que s’ha fet i no s’ha sabut donar a conèixer i d’altra que no sabem fer i cal que n’aprenguem. Arromanguem-nos, doncs.

Un tertulià, en Marcel·lí, ens ha sortit reivindicatiu i reclamauna biblioteca digital d’autors catalans que estiguin lliures de drets d’autor per poder accedir lliurement“.

A veure què li podem oferir.

El recull de la producció editorial completa d’un territori és una funció específica de la biblioteca nacional. En el nostre cas, de la Biblioteca de Catalunya, la qual ens ofereix algunes col·leccions digitalitzades, en part amb recursos propis i en part per mitjà de convenis amb entitats públiques i privades. Recordem, per exemple, que el 10 de gener del 2007 s’anunciava la participació de la Biblioteca de Catalunya, juntament amb la Biblioteca del Monestir de Montserrat, la Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona, la Biblioteca del Centre Excursionista de Catalunya i la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès en el programa Google Book Search.

Però no hi ha cap biblioteca nacional al món que pugui abastar tota la producció de la seva àrea. La resta de biblioteques treballen com un sistema, amb missions específiques segons els col·lectius d’usuaris que els són propis i, en conjunt, aconsegueixen mal que bé donar una cobertura àmplia a la difusió i preservació del patrimoni de la seva comunitat.

Posem alguns exemples:

Les biblioteques públiques de la Diputació de Barcelona tenen en marxa ja fa uns quants anys la digitalització de revistes dels seus fons locals.

El Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya aglutina esforços de les diferents universitats i de la mateixa Biblioteca de Catalunya a través de la coordinació i gestió de dipòsits cooperatius. A remarcar: Memòria Digital de Catalunya, RACO, TDX, RECERCAT i la Biblioteca Digital de Catalunya on, apart de donar accés a col·leccions de recerca contractades cooperativament, també es dóna visibilitat a diferents bases de dades de producció catalana.

Altres exemples de col·leccions digitalitzades per les universitats: UB, UAB, UPC, UOC i d’altres que em deixo.

Tenim també l’esforç conjunt de les universitats de l’àrea lingüística catalana, la Biblioteca Virtual Joan lluís Vives.

I molts altres esforços públics i privats: Biblioteca Valenciana Digital, Tinet biblioteca, Vilaweb Biblioteca Virtual Jaume Fuster, L’Enciclopèdia, Culturalliure.cat, Diari d’un llibre vell. Llibres digitalitzats entre d’altres.

Els llibres i altres publicacions d’aquestes col·leccions digitals no són tots lliures de drets. Hi ha diferents condicions d’accés però tots estan disponibles gratuïtament per a consulta privada i poden donar el servei que requeria en Marcel·lí.

D’esforços de digitalització se’n fan i molts. Posar els fons històrics a la xarxa requereix grans inversions. Però poden ser molt rendibles socialment si l’accés es manté en el temps i si les condicions d’ús són prou generoses.

Diria que ens manca comunicar més bé tot aquest cúmul d’iniciatives de manera que el ciutadà es pugui orientar amb major facilitat. Potser una manera ràpida i efectiva seria usar eines 2.0 i muntar algun espai col·lectiu en què qui descobreixi un nou recurs o una nova col·lecció en pugui deixar constància fàcilment. Per exemple, utilitzar el grup Catalans a Míster Wong o acordar d’usar unes etiquetes especials a del.icio.us.

Apart d’això, recordeu que publicacions catalanes digitalitzades en podeu trobar en biblioteques i col·leccions digitals d’arreu del món i, especialment, a Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, Biblioteca Nacional de España, Biblioteca Virtual del Patrimonio Bibliográfico. Mireu d’altres exemples en el recull d’apunts digitalització del meu bloc.

Entry filed under: Digitalització. Tags: .

Tendències tecnològiques Copyright en l’economia del coneixement

5 comentaris Add your own

  • 1. Ferran  |  20 Juliol 2008 a les 10.52

    L’altre dia vaig veure que la Biblioteca del Estat i de la Universitat de Goettingen ha engegat un programa de patrocini: qualsevol particular pot “apadrinar” un llibre (lliure de drets) per una mòdica quantitat. La biblioteca el digitalitza i el posa consultable a través del seu catàleg.
    No se si seria una iniciativa interessant!

    Respon
  • 2. Jacme  |  20 Juliol 2008 a les 16.31

    el problema principal que hi veig, com bé apuntes, és la manca de comunicació i de visualització. Un sol lloc a on es puga accedir a tota esta informació: així de senzill i de difícil!

    un molt bon post explicatiu, gamoia, felicitats!

    Respon
  • 3. gamoia  |  20 Juliol 2008 a les 17.17

    @Ferran a mi em sembla que es podria provar. Potser no donaria per grans plans de digitalització però seria una empenteta més. I potser col·laboraria a fer més visible i més “nostra” la biblioteca digital.

    @Jacme gràcies! 🙂
    El Ministerio de Cultura ha fet un punt d’accés d’abast espanyol amb el Directorio y recolector de recursos digitales. Se’n podria fer un d’àmbit català i millorar-lo.

    Respon
  • 4. bdig  |  20 Juliol 2008 a les 21.35

    Mol bon resum del que hi ha fet a Catalunya! Gràcies

    Respon
  • 5. gamoia  |  21 Juliol 2008 a les 17.59

    @bdig 🙂

    La xarxa ofereix grans oportunitats per donar-se a conèixer i les biblioteques hauríem de saber aprofitar-les.

    Respon

Deixa un comentari

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


la bibliotecària gamoia

Els palestins tenen dret a una vida digna

Més informació a la web palestina.cat

Categories

Comentaris recents

Núria en Plany
gamoia en Mapa antic de Barcelona

Estadístiques

  • 31.696
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons

Els meus llibres a LibraryThing