VI Jornades àtic 2a Internet mòbil: 29-11-2009

30 Novembre 2009 at 14.26 Deixa un comentari

Diumenge matí, nova sessió de les Jornades àtic 2a dedicades a la Internet mòbil. I aquí les meves anotacions, fetes des de la sala que el Citilab de Cornellà de Llobregat ha posat a la disposició dels organitzadors.

Natalia Arroyo. La biblioteca en el bolsillo.

Posa de manifest que la mobilitat dels nostres usuaris és un fet i que l’ús d’aparells adaptats a aquesta mobilitat i que faciliten l’accés en tot moment i circumstància a Internet és el futur. Davant d’això les biblioteques hem d’adaptar-nos, mantenint la nostra missió de ser una porta d’accés fiable a la informació.  Per ara són poques les biblioteques que han emprès aquest camí però ens en menciona algunes:

  • Biblioteca Gabriel Ferrater de la UPC
  • Biblioteques del CSIC
  • Biblioteca Municipal de Muskiz
  • Biblioteca Universitaria de Cádiz
  • Biblioteques municipals de La Coruña

Valdrà la pena donar un cop d’ull a aquests exemples.

Dolors Reig. Web 3.0.

És la intersecció de la web semàntica i de la tecnologia mòbil. Per no aportar notes amb errors, prefereixo que mireu la presentació que ha publicat l’autora al seu bloc, El caparazón. I aquí només deixo alguns dubtes que m’han quedat.

La web semàntica, basada en metadades i validada per tercers, sembla un pas enrere, cap a la intermediació. Em va fer l’efecte que em deien que el futur es anar a la indexació de continguts de la web, feta amb eines automàtiques i validada per experts. Això, indexació per experts, és el que hem fet a les biblioteques, aplicada a un àmbit concret. Però en els darrers anys justament aquesta feina s’ha posat en qüestió i la nostra tasca d’intermediació ha perdut la seva rellevància. Malgrat tots els problemes de soroll, malgrat els reptes a la lògica que suposen les folcsonomies, els resultats globals són millors que els que pot aportar una web a ritme d’experts. O no? Per pensar.

Ens parlava d’etiquetar el món real, els objectes i que això ha de dur a una societat de la transparència. Massa transparència, segons com s’apliqui, i barrejada amb experts que validin m’acaba fent pensar en un món controlat, estil 1984.

Pel que fa a la mobilitat, deia que l’extensió dels ordinadors de sobretaula ha tocat sostre. Que l’aprenentatge mòbil més la realitat augmentada signifiquen la revolució que ha de venir en el camp de l’educació.

Enric Senabre. Clausura del IV Congrés de la Cibersocietat.

Ens ha donat una àmplia visió de l’organització d’aquest congrés. Per fer-nos una idea numèrica: 10 persones són el nucli que prepara l’estratègia; 146 coordinen diversos grups; 225 són els cibermotors en contacte directe; 2.400 els congressistes.

La primera convocatòria va tenir lloc el 2002. Ha anat evolucionant i des del primer moment, abans de trobar el lema del congrés ja intervé la participació dels futurs congressistes.  S’ha permès la personalització de manera que cadascú podia fer-se la pròpia carpeta de dreceres. S’ha mantingut el multilingüisme amb cinc llengües actives: català, castellà, gallec, portuguès i anglès. Multilingüisme basat en codi i voluntaris.

El congrés pretén ser un format complementari dels congressos acadèmics, amb ponències i comunicacions que passen un procés de selecció similar. Si el congressista ho desitja pot obtenir un certificat de participació oficial. En aquesta ocasió s’han presentat unes 400 comunicacions que estan totes publicades, des d’abans de l’inici del congrés a la web, maquetades per obtenir un format homogeni i professional. En paral·lel s’han posat en marxa activitats que fan el seu propi camí. La veritat és que és una feinada impressionant i una voluntat d’experimentació i d’innovació que es fa admirar.

Un gran agraïment a tots els conferenciants que han volgut dedicat el seu temps a compartir amb tothom (perquè totes les xerrades es van retransmetre en directe) els seus coneixements i les seves reflexions.  Internet és el que les persones volem que sigui i aquestes jornades, amb les seves llums i les seves ombres, crec que mostren la part més positiva de la xarxa. Gràcies també als atictes, amb els quals col·laboro fins on puc.

PS A mesura que es vagin publicant les presentacions, actualitzaré els meus apunts amb els enllaços.

Entry filed under: Atictes.

VI Jornades àtic 2a Internet mòbil: 28-11-2009 5è aniversari: pausa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


la bibliotecària gamoia

Els palestins tenen dret a una vida digna

Més informació a la web palestina.cat

Categories

Comentaris recents

Núria en Plany
gamoia en Mapa antic de Barcelona

Estadístiques

  • 31.205
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons

Els meus llibres a LibraryThing


%d bloggers like this: