VI Jornades àtic 2a Internet mòbil: 28-11-2009

29 Novembre 2009 at 1.17 1 comentari

Avui dia complet al Citilab de Cornellà de Llobregat assistint a les VI Jornades àtic 2a dedicades a Internet mòbil. Un munt de xerrades interessants i molt diverses. Amb alguns problemes tècnics que s’han pogut solucionar després de la primera ponència.

Aquestes són les meves anotacions:

Retransmissió des del Campus de les Terres de l’Ebre de la URV a Tortosa.

Ricard Espelt. Copons 2.0, el camí cap a l’acció de consens.
Regidor en un municipi d’uns 300 habitants, sense cap partit a l’oposició. Usen les TIC per fomentar la participació ciutadana i facilitar el rendiment de comptes permanent. Escolten queixes i propostes en espais oberts, estableixen diàleg i participen en debats públics, publiquen l’agenda de l’alcalde i dels regidors. Usen programari lliure i estan en les plataformes on està la gent.

Condicions: que els participants estiguin identificats, o sigui, perfils digitals reals, responsables de les seves paraules. Els representants públics escolten, participen però mantenen i no defugen la seva responsabilitat de govern.

Comentaris: els ciutadans aconsegueixen crear un lobby permanent. S’estableix una certa moderació per la mateixa comunitat. Permet veure quines queixes o suggeriments tenen una base més àmplia i quines poden ser d’abast molt reduït. Idees i propostes de solucions pels temes plantejats sorgeixen sovint dels mateixos ciutadans. Les decisions que es prenen després d’un debat obert obtenen un consens i són assumides per tota la comunitat. Permet que les persones relacionades amb el municipi però no residents permanents puguin participar en els debats que els interessen. Per ara només al voltant d’un 40% està connectat, no és una via substitutòria sinó complementària. Algun dia Internet serà gratuït i universal.

Tíscar Lara. Mobile Learning EOI con HTC Android.
Després de presentar-nos l’EOI ens ha comentat el projecte que ara està començant a arrencar de distribució de mòbils a uns 400 alumnes de postgrau i de màsters. Van amb programari lliure (Android) i estan integrats amb Google Labs. Les assignatures disposen de calendari a Google que comparteixen amb els alumnes i on apareixen i es comuniquen les incidències. S’usen els docuemnts compartits. Inclouen dreceres al campus virtual en Moodle i serveis. El cost de la connexió d’1 Gb mensual va a càrrec d’EOI.

M’ha cridat l’atenció: Les universitats són dels llocs on menys facilitats hi ha per a l’aprenentatge informal. Donar un portàtil ja està desfasat.

Jordi Hernández, Edu Bada. qrcode.es Convirtiendo la tinta en bits.
Els codis qr són l’evolució dels codis de barres. Permeten identificació i molta més informació de cada producte etiquetat. Permet caràcters alfanumèrics i kanjis. Patent alliberada. Qui té la patent vol fer el negoci amb els lectors. Explotació encara incipient aquí. Al Japó, d’on són originaris, ja estan força implantats.
Lector per a mòbils: i-nig-ma

Tarda

S’han presentat les entitats que organitzen les Jornades: atictes, blocaires de l’Ebre, TIC Tarragona i Citilab. Com que jo era a Cornellà he pogut gaudir d’una conversa amb el seu director Ramon Sangüesa juntament amb els altres assistents, Jep i Susana.

Joan Planas. Videoblogs.
Amb un estil informal ens ha donat algunes claus del significat del vídeo en l’entorn internet.

 • Immediatesa
 • Usar llicències Creative Commons
 • Publicitat selectiva
 • Recollir opinió
 • La força que té l’individu
 • Credibilitat compromesa, cal un ull crític

La tecnologia ja no és cap barrera.

Alguns exemples del seu estil: Promo: atic2 Jornadas Internet MóvilAtic2,

Cava & Twitts, des de Tarragona, sobre Periodisme 2.0 amb Cinta S. Bellmunt, Esther Celma i Jordi Salvat. Moderació a càrrec de Marc Cortés.

Internet com a font d’informació i documentació. El periodista sempre ha de contrastar la informació i reconèixer les fonts. El professional interpreta i analitza la informació, de manera que n’augmenta el valor.

Una jornada molt atapeïda i ben interessant. Demà, més. A les 10 h altre cop al Citilab. Si voleu venir, ja ho sabeu. Es parlarà de biblioteques mòbils, web 3.0 i tindrà lloc la clausura del congrés de la cibersocietat.

Entry filed under: Atictes.

àtic 2a 2009 Internet mòbil VI Jornades àtic 2a Internet mòbil: 29-11-2009

1 comentari Add your own

 • 1. Ricard Espelt  |  30 Novembre 2009 a les 17.40

  Gràcies pel resum de la ponència. I felicitats per l’organització.
  Una abraçada des de Copons,

  Ricard Espelt

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


la bibliotecària gamoia

Els palestins tenen dret a una vida digna

Més informació a la web palestina.cat

Categories

Comentaris recents

Núria en Plany
gamoia en Mapa antic de Barcelona

Estadístiques

 • 31.107
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons

Els meus llibres a LibraryThing


%d bloggers like this: