Prou de llibres descatalogats

28 Abril 2009 at 0.22 7 comentaris

A la web de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana em trobo un tema a debat de força interès general: Manquen traduccions dels grans autors?

Es pot permetre una cultura com la nostra prescindir d’obres cabdals d’autors com Dostoievski, Woolf, Marx, Pascal, James, Proust o Marx, entre molts d’altres? Obres disponibles del primer com Els dimonis, L’adolescent o L’idiota estan descatalogades, igual que Al far o Orlando de Virginia Woolf. Quantes novel·les de Henry James en la nostra llengua es poden trobar ara mateix a les llibreries? A la recerca del temps perdut, quan es reeditarà? El panorama és potser més desolador pel que fa al pensament, amb clàssics com El capital de Karl Marx o els Pensaments de Pascal sense edicions contemporànies catalanes des de fa anys i panys.

[…]

Senyors de l’AELC, jo sí trobo que hi ha massa llibres descatalogats per les editorials catalanes i, en aquests temps que corren, en què l’edició sota demanda és una realitat a l’abast de qualsevol editor que la vulgui implantar, trobo que això és una vergonya i, fins i tot, m’atreviria a dir que una estafa.

Aquestes traduccions i moltes edicions s’han fet amb l’ajut de diners públics i en canvi les obres queden introbables i mortes sense cap motiu raonable avui dia.

Com a ciutadana reclamo, si és que encara no s’ha posat en marxa, que totes les convocatòries de subvencions públiques a editors portin una clàusula en què s’especifiqui que les obres han de quedar disponibles en el mercat indefinidament, com a mínim en edició sota demanda. Si l’editor no ho vol o no ho pot fer i la descataloga, l’entitat subvencionadora hauria de poder gestionar aquest o algun altre tipus d’edició a partir del fitxer digital que haurà rebut de l’editor dins dels tràmits per al cobrament de la subvenció.

Entry filed under: Publicació.

Diada de Sant Jordi 2009 Equipar-se per a una cultura en mutació

7 comentaris Add your own

 • 1. mestressa  |  28 Abril 2009 a les 9.17

  On dius que s’ha de signar? 😉 Potser amb els ebooks podrem recuperar tota aquesta riquesa…

  Respon
 • 2. Yur  |  28 Abril 2009 a les 13.39

  Holes…
  aquest matí he llegit un post que està més que relacionat amb els llibres descatalogats i els llibres a la venda. M’ha arribat per la llista IWETEL però és per no obviar-ho…

  http://thekankel.blogspot.com/2009/04/carta-de-agustin-sanchez-antequera.html

  Respon
 • 3. Jacme  |  28 Abril 2009 a les 22.27

  gamoia, llàstima que mai seràs consellera de cultura de la generalitat… el que dius és ben fàcil, i no hi ha excusa per no fer-ho. Bé, l’excusa és que el sector editorial passa de posar-se les piles ja que ja li està bé la situació actual (i els directius passen de voler-ho fer, a mi ja m’han vetat esta iniciativa).

  La única solució seria fer-ho obligat per llei, tal i com tu dius: “vols els diners de la subvenció? doncs estes són les condicions”. Però no hi veig gens de voluntat política en el tema…

  Respon
 • 4. gamoia  |  28 Abril 2009 a les 23.55

  @mestressa amb Google, amb el p2p, amb les xarxes socials i amb tot allò que permetin les TIC, avançarem. Malgrat els laments hipòcrites dels que volen una economia de l’escassedat quan podríem ser en l’economia de l’abundància.

  @Yur doncs, sí, és un supermercat on els grans proveïdors, els que collen més a tots els membres de la cadena, apareixen amb la veu més ferma a reclamar privilegis d’excepció cultural. I cal denunciar que no compleixen ni els requisits mínims.

  @Jacme en l’àmbit de l’edició acadèmica internacional hi ha moviment de fons. I el mateix passarà en l’edició comercial, malgrat totes les resistències, per més numantines que siguin.

  Els ciutadans hem d’expressar les nostres necessitats. Ara tenim unes eines que abans no existien. Les hem d’utilitzar perquè no hi hagi excuses de “no sabíem, pensàvem que, ningú no ens ho havia dit”.

  Respon
 • 5. Anna  |  29 Abril 2009 a les 10.27

  Els ciutadans hem d’expressar les nostres necessitats. Ara tenim unes eines que abans no existien. Les hem d’utilitzar perquè no hi hagi excuses de “no sabíem, pensàvem que, ningú no ens ho havia dit”.

  Amén!
  (totalment d’acord)

  Respon
 • 6. Dídac  |  7 Mai 2009 a les 20.21

  Molt encertat. Aposte per una edició dels clàssics subvencionada en Creative Commons.

  I clar que pots arribar a consellera de cultura!! 😉

  Respon
 • 7. gamoia  |  8 Mai 2009 a les 0.28

  Poca broma amb els càrrecs que encara em ficaran el dit a l’ull 😛

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


la bibliotecària gamoia

Els palestins tenen dret a una vida digna

Més informació a la web palestina.cat

Categories

Comentaris recents

Núria en Plany
gamoia en Mapa antic de Barcelona

Estadístiques

 • 30.883
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons

Els meus llibres a LibraryThing


%d bloggers like this: