Els fotògrafs i els seus drets

29 Novembre 2008 at 1.13 7 comentaris

Dimecres passat (26-11-2008), es va celebrar una jornada sobre Drets d’autor i digitalització organitzada per Aladda, Asociación Literaria y Artística para la Defensa del Derecho de Autor, grup espanyol d’Alai, a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació UB.

De les notes que en vaig prendre em crida l’atenció la descripció que es va fer de la gestió dels drets d’autor dels fotògrafs per part d’una empresa periodística. En un temps en què la imatge és omnipresent i en què una bona imatge o una imatge oportuna pot tenir un valor molt alt, és important entendre com es gestiona aquest valor.

Us deixo el resum del que jo vaig entendre:

El diari forma part d’un grup empresarial i publica edició impresa i digital. Té aproximadament 300 treballadors de redacció i administració, més uns 150 a la rotativa i uns 300 col·laboradors.

Des de 1997 es treballa amb fotografia digital. Les fotos de l’arxiu es van digitalitzant a mesura que es necessiten.

Les fotografies provenen de tres fonts: agències de notícies, fotògrafs de plantilla i fotògrafs col·laboradors.

1. El diari manté una subscripció mensual amb cinc agències de notícies que li permet utilitzar les fotografies de l’agència en la seva edició impresa i en el diari digital temporal però en queda exclosa la possibilitat d’incorporar-les a l’arxiu. Quan es vol tornar a usar alguna d’aquestes fotos, cal sol·licitar-ho a l’agència i pagar la tarifa que aquesta té estipulada. Per descomptat, el diari no pot cedir cap dret a ningú perquè les fotos són de l’agència i el diari és un client més.

2. Uns 24 fotògrafs treballen en plantilla pel diari. Per aquest cas la llei contempla que la gestió dels drets d’autor com a autor assalariat passi per les condicions del contracte o, si no és així, disposa que els drets d’explotació estan cedits a l’empresari per a les finalitats de la seva activitat habitual. Pel que sembla el diari en qüestió basa la cessió de drets dels seus fotògrafs en les condicions pactades en el conveni col·lectiu vigent. Pot passar les fotografies a d’altres edicions regionals del mateix grup i fins i tot cedir-les a altres empreses. Sempre n’informa als autors i els adjudica algun tipus de compensació.

3. El diari té acords amb fotògrafs col·laboradors que aporten reportatges de collita pròpia o bé treballen en encàrrecs del diari. Es disposa d’un contracte estàndard i en aquest s’estipula que si es cedeixen les imatges a una altra empresa, el fotògraf participarà en un 50% en l’import obtingut.

Aquest acord estàndard de participació proporcional és ben acceptat per col·laboradors literaris però no gaire per il·lustradors i fotògrafs que hi solen posar problemes o, simplement, no el signen.

Una empresa no és autor, és titular de drets. Té drets, per exemple, sobre els editorials, el disseny gràfic, portada, l’organització característica de la publicació.

Un diari es podria definir com una obra col·lectiva i una suma d’obres individuals.

Es va comentar també el disgust dels fotògrafs amb l’article de la LPI que parla de “meres fotografies” a les quals es dóna un termini de protecció de 25 anys des de la realització enfront dels 70 anys després de la mort del fotògraf que regeix de forma general per a qualsevol autor. Això dóna lloc a litigis entre fotògrafs i editors diversos que davant del jutge pretenen que les obres són meres fotografies quan el fotògraf n’està reclamant la protecció.

Es va esmentar la fotografia automàtica, és a dir, la realitzada per màquines com satèl·lits o càmeres de seguretat. Poden tenir molt valor periodístic en determinats moments però són objectes comercialitzables, no protegits per cap dret d’autor perquè no n’hi ha d’autor en aquest cas.

Pel que fa a l’explotació comercial de l’arxiu del diari, sembla que hauria de comportar un canvi en les condicions del contracte dels fotògrafs que contemplés d’alguna manera la seva participació en els beneficis obtinguts.

Per acabar la conferenciant ens donava aquestes recomanacions:

 • Tingueu clar l’objectiu de l’arxiu
 • Demaneu autorització
 • Compliu les lleis
 • No us bloquegeu davant d’una possible millora per culpa de dubtes respecte als drets d’autor. Si heu tingut en compte les condicions anteriors, sempre podreu resoldre una possible reclamació negociant el preu de l’ús.

Entry filed under: Temes legals.

Nits a l’àtic comencen este divendres Meme dels plaers

7 comentaris Add your own

 • 1. Eli R,  |  29 Novembre 2008 a les 19.39

  m’haguès agradat anar a la jornada (ja et dic, no em vaig ni enterar) (qualsevol podria dir que em quedava lluny! O-o).
  …Avui en dia el tema dels drets d’autor és un tema força delicat, i més amb la quantitat de coses que es publiquen a internet mitjançant diferents webs i plataformes virtuals…
  Bé, bon cap de setmana!

  Respon
 • 2. Anna  |  29 Novembre 2008 a les 21.07

  Molt interessant, Gamoia. Per la part que “em toca” també m’hauria agradat assistir-hi. Te n’hauré de demanar apunts!

  Respon
 • 3. gamoia  |  30 Novembre 2008 a les 0.51

  @Eli R. Lllàstima que els alumnes no estiguéssiu prou al corrent d’aquest acte. Va ser realment interessant. Hi havia una colla d’advocats que parlaven en un llenguatge entenedor i estaven disposats a aclarir dubtes i a admetre objeccions. L’ambient va ser distès.

  @Anna Ens van dir els organitzadors que penjaran les presentacions dels ponents a la web d’Aladda cap a meitat de desembre.

  Respon
 • 4. Javier Guallar  |  30 Novembre 2008 a les 19.29

  Molt interessant el teu post, em sembla que ja sé de quin diari parles

  Respon
 • 5. gamoia  |  1 Desembre 2008 a les 0.54

  @Javier Gràcies! Trobo que és important saber com es duu a la pràctica això dels drets d’autor.
  És possible que en d’altres diaris hi hagi condicions lleugerament diferents i estaria bé que si passa per aquí algun fotògraf o algú que coneix un altre cas, expliqués les diferències.

  Respon
 • 6. gamoia  |  29 Desembre 2008 a les 17.39

  Ja podeu trobar quatre de les presentacions que es van fer durant la jornada en aquesta adreça:
  http://www.aladda.org/03_02_nacionales.html

  Materials: http://www.aladda.org/pdfs/material01.zip (fitxer .zip)

  Programa: http://www.aladda.org/pdfs/Prog_Jorn_Aladda_26_11_08.pdf (fitxer .pdf)

  Respon
 • 7. 4t aniversari: agraïments i algunes dades « Gamoia  |  8 gener 2009 a les 23.38

  […] Els fotògrafs i els seus drets […]

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


la bibliotecària gamoia

Els palestins tenen dret a una vida digna

Més informació a la web palestina.cat

Categories

Comentaris recents

Núria en Plany
gamoia en Mapa antic de Barcelona

Estadístiques

 • 30.883
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons

Els meus llibres a LibraryThing


%d bloggers like this: