Competència, cooperació i preservació

29 Octubre 2008 at 2.38 3 comentaris

La setmana passada vaig assistir al VIII Workshop REBIUN sobre Proyectos Digitales que es va celebrar a Múrcia. El tema estrella en aquesta ocasió era la preservació de recursos digitals. Durant el segon dia, com ja és habitual, es van presentar experiències de diverses biblioteques universitàries espanyoles en l’àmbit digital; majoritàriament es tractava de digitalitzacions de fons propis.

Vaig tenir ocasió d’escoltar i conèixer per primera vegada a Joaquín León, responsable de Dialnet, el servei d’alertes de la Universidad de la Rioja que en cinc anys ha crescut i evolucionat d’una manera espectacular convertint-se en una base de dades que recull la producció científica de l’àrea hispana, incloent-hi la catalana. Incorpora referències d’articles de revistes, articles d’obres col·lectives, llibres i tesis. Ofereix allotjament per al text complet dels documents. I planeja oferir serveis a partir de la informació acumulada com el portal de matemàtics, Documat, el projecte del qual també fou presentat durant el workshop. Dialnet s’ha consolidat com un referent de cooperació i innovació ben enfocats. Tot un èxit.

A Catalunya tenim la Base de dades de sumaris en funcionament des de l’any 1999. Molt més àmplia pels seus continguts, basats primordialment en els sumaris que aportaven els acords amb agències de subscripció subministradores de revistes a les institucions del CBUC, sempre ha patit de càrregues endarrerides i irregulars que l’han fet poc aconsellable com a servei d’alerta, malgrat la seva utilitat com a gran base de dades de referència dels fons de les biblioteques del CBUC. Finalment els acords amb els proveïdors es van trencar i el manteniment actual prové de les aportacions de les biblioteques participants i d’importacions de Dialnet i de Compludoc. Ara es troba en fase de renovació de la plataforma i de redefinició de l’abast dels continguts.

Dialnet i Sumaris CBUC es poden percebre com a serveis en competència ja que l’usuari tant pot adreçar-se a un com a l’altre. És una mostra d’aquest nou entorn en què estem immersos el serveis públics. És també la demostració clara que un projecte impulsat per una universitat nova i petita pot, fins i tot, avançar a un projecte sostingut per un conjunt d’universitats de llarga tradició i poder. La competència és prou saludable i ens ha de fer espavilar.

Hi ha un segon aspecte prou important a considerar que apel·la per contra a la cooperació. He comentat que el tema estrella era la preservació (jo hi estic involucrada). Es van presentar algunes propostes d’acció recomanades l’any passat al CBUC que incloïen la necessitat de disposar de rèpliques vives dels continguts digitalitzats. I la reflexió que llanço aquí és que una estratègia viable per a disposar d’aquestes rèpliques podria ser la còpia sistemàtica de continguts entre serveis similars. La competència podria quedar en el nivell de serveis de valor afegit: interfície multilíngüe, personalització, interoperabilitat, localització, etc. Però la preservació de col·leccions digitals és un repte i una obligació global de les biblioteques i de la resta d’entitats amb responsabilitats patrimonials. Només amb esforços de cooperació, fins i tot entre serveis en competència, podrem sortir-nos-en amb èxit.

Entry filed under: Preservació.

Hores lentes Meme: Campanya contra la fam

3 comentaris Add your own

  • 1. Ferran - Un que passava  |  29 Octubre 2008 a les 9.23

    Una via per aconseguir-ho pot ser la col·laboració entre consorcis de biblioteques, potser?

    He provat Dialnet i és un bon servei. Molts investigadors de l’àmbit de les humanitats l’utilitzen per a la recerca d’informació sobre les seves especialitats publicada en revistes espanyoles, i tot sovint m’han comentat que és una llàstima que l’accés als documents estigui limitat. La col·laboració entre universitats, en aquest cas, podria obrir una mica més aquesta eina.

    Respon
  • 2. gamoia  |  1 Novembre 2008 a les 18.58

    @Ferran Cooperar sempre costa un bon esforç. Dins dels consorcis les institucions hem après que cooperant hi sortim guanyant malgrat entre nosaltres estem competint pels alumnes, pels investigadors o pels usuaris en general .

    Per la preservació digital és imprescindible la cooperació, fins i tot els editors se n’estan adonant! Però encara està a les beceroles.

    Respon
  • 3. anònim  |  3 Novembre 2008 a les 23.15

    Sóc usuària de les dues bases de dades que esmenteu, i malauradament haig de dir que Dialnet és infinitament més segura, fiable i completa que l’altra. Una llàstima.

    Respon

Deixa un comentari

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


la bibliotecària gamoia

Els palestins tenen dret a una vida digna

Més informació a la web palestina.cat

Categories

Comentaris recents

Núria en Plany
gamoia en Mapa antic de Barcelona

Estadístiques

  • 31.686
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons

Els meus llibres a LibraryThing