Editors científics espantats

13 Abril 2008 at 17.39 4 comentaris

Estan espantats, sí. Ja no es tracta de quatre bojos visionaris predicant l’accés obert. Institucions de prestigi internacional han començat a fer via amb mandats que obliguen a publicar en obert els resultats de recerques subvencionades per elles. I la sirena d’alarma s’ha acabat de disparar als Estats Units amb la legislació referent a la recerca amb fons dels NIH i el mandat de la Faculty of Arts and Sciences de la Universitat de Harvard.

L’Associació internacional d’editorials científiques, tècniques i mèdiques (STM) ha publicat un document per reivindicar el valor que afegeixen els seus associats a la publicació científica i explicar la seva postura davant el moviment imparable cap a l’accés obert.

Tradueixo el resum executiu (l’únic apartat que habitualment tenen temps de llegir els “jefes”):

 • La societat es beneficia de la cerca, distribució, preservació i ús del coneixement i la descoberta científica.
 • Les editorials científiques, tècniques i mèdiques (STM) són col·laboradores de confiança de la comunitat investigadora internacional en aquestes activitats i un lligam indispensable en la cadena de registre, certificació, formalització, millora, difusió, preservació i ús de la informació científica, tot fent inversions a llarg termini en publicacions al voltant de les quals es troben i evolucionen comunitats científiques tant emergents com ben establertes.
 • L’accés global a la informació científica per als investigadors d’institucions de recerca és fàcil i molt estès gràcies en gran part als esforços emprenedors de les editorials STM per convertir exitosament la difusió basada en paper a format digital. Les editorials estan experimentant amb mineria de dades i eines de visualització, aplicacions de web semàntica, ajudes de navegació en línia, interfícies flexibles, accés lliure a l’arxiu recent dels articles publicats i aplicacions web 2.0, així com donant suport al desenvolupament d’estàndards internacionals per tal de millorar les publicacions en línia i els llocs web i portar al cim l’habilitat de descobrir de la ciència.
 • Justament perquè les editorials científiques volen incrementar la disponibilitat i l’ús de la informació científica en interès del desenvolupament de la societat en general, estan obertes a la cooperació amb els governs, biblioteques, investigadors, institucions, proveïdors de serveis, ONG i organismes nacionals i internacionals pel que fa a l’anàlisi i avaluació de com l’ús i la difusió de la informació científica es pot dur al punt màxim.

Fixeu-vos que en aquesta reivindicació de la seva funció “indispensable” inclouen per dues vegades el concepte “preservació”. Molt de compte hem de tenir les biblioteques perquè la nostra funció tradicional està canviant de mans de forma imperceptible. Si no estem ben preparades en el moment oportú, altres agents estan disposats a fer front a aquest repte de l’era digital.

D’altra banda, resulta interessant com posen l’èmfasi en les grans inversions realitzades per digitalitzar els seus fons i per experimentar en noves formes de publicació. Molt curiosa la denominació d’empreses “independents” que engloba les editorials comercials acusades manta vegada de monopolis insaciables i inflexibles. Una amenaça en el rerefons sobre l’atur a què es poden veure abocats uns 120.000 treballadors de tot el món. I una voluntat de cooperació desbordant, sí senyor.

An Overview of Scientific, Technical and Medical Publishing and the Value it adds to Research Outputs. April 2008.

Apunts relacionats:

Gamoia. Manifest dels editors científics (13-2-2007)
Gamoia. Concentracions de les editorials científiques (23-2-2007)

Entry filed under: Publicació.

Manlleu Contra el préstec de pagament

4 comentaris Add your own

 • 1. Jacme  |  14 Abril 2008 a les 17.26

  molt, molt, però que moooolt interessant! pareix que alguna cosa es comença a bellugar, i de veritat! però crec que fins que l’efecte del tràngol arribe a casa nostra encara passaran uns quants anyets.

  durant este temps, si es vol, el bibliotecari està a temps de reformular-se, d’actualitzar les seues tasques i coneixements (com dia el Dani, menys dòlars de catalogació i més servei a l’usuari)

  creus que es reaccionarà? jo sóc molt escèptic en este punt…

  Resposta
 • 2. gamoia  |  14 Abril 2008 a les 23.33

  creus que es reaccionarà? jo sóc molt escèptic en este punt…

  Les reconversions sempre són molt dures. I la visió del futur no és clara per a tothom. Pots topar amb la resistència al canvi del personal, amb l’encasellament en una imatge i funcions tradicionals per part dels que manen, amb uns usuaris tradicionals també resistents al canvi,

  Ben sovint els problemes es resolen més fàcilment creant una nova entitat amb personal més jove i més hàbil en l’entorn digital.

  A mi particularment em dol molt quan passa això i no es dóna l’oportunitat a les persones més grans – com jo mateixa – de fer el trànsit. Tot i que reconec que resulta esgotador intentar la integració i, de vegades, és senzillament impossible. Malgrat tot, s’ha d’intentar perquè abans que res són les persones i no les podem deixar caure com mocadors usats.

  Resposta
 • 3. Jaume Julià  |  17 Abril 2008 a les 7.33

  El que és incomprensible és que ara les administracions subvencionin treballs científics i després hagin de pagar una altra vegada per poder disposar d’aquestes publicacions.
  I més les quantitats astronòmiques que cobren aquestes editorials, que han obligat a moltes biblioteques importants a cancel·lar subscripcions a determinades revistes o grups d’elles…
  Per cert, al BID d’aquesta setmana hi ha un article de Richard Stallman sobre programari lliure que val la pena llegir-lo.
  Salutacions
  PS: Aquests gurús del programari lliure acostumen a tenir un aspecte que si em diuen que són membres d’una secta mil·lenarista m’ho crec…

  Resposta
 • 4. gamoia  |  19 Abril 2008 a les 23.41

  És força complex intentar canviar el sistema de l’edició científica. Veurem com evolucionarà i què i qui quedarà pel camí. De moment, els agents de subscripcions ja han rebut grans clatellades.

  Vaig seguir la conferència del Stallman a la UAB. I tens raó, sembla que faci teatre. Potser és per no avorrir-se ell mateix amb la repetició constant dels mateixos conceptes.

  Per cert, jo ja postejo des del meu nou pc amb Ubuntu 🙂

  Resposta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


la bibliotecària gamoia

Els palestins tenen dret a una vida digna

Més informació a la web palestina.cat

Categories

Comentaris recents

Núria a Plany
gamoia a Mapa antic de Barcelona

Eines de xarxa

Estadístiques

 • 29,697

Origen de les visites

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons

Els meus llibres a LibraryThing


%d bloggers like this: