Hem de ser divertides les bibliotecàries?

13 gener 2008 at 22.04 16 comentaris

Sembla que no n’hi ha prou d’intentar estar al dia, conèixer l’àmbit temàtic, expressar-se amb correcció, usar termes planers i utilitzar plantilles estàndard. Els blocs de biblioteques ens queden un pèl avorrits 😦

diversas bibliotecas, o mejor dicho, bibliotecarios voluntaristas con el cuchillo entre los dientes se han lanzado a abrir nuevos blogs de tipo corporativo, la mayoría de los cuales adoptan un tono tremendamente aburrido. (Álvaro Cabezas)

L’Álvaro ens esbronca per la tendència a convertir el bloc en un tauler d’avisos, una llista de noves adquisicions o una selecció de recursos sense prou atractiu. Hi troba a faltar la comunicació amb l’usuari, la “conversa”, que es dóna per fet que és l’essència del blog i que considera imprescindible.

No hi estic del tot d’acord. Jo penso com en Javier Leiva que el bloc és un format i una eina que pots usar de diferents maneres. Com a tal eina em sembla adient la seva utilització per difondre recursos i activitats de la biblioteca i no crec que això hagi d’originar grans converses amb els usuaris. Gràcies a l’ús de plataformes amb plantilles populars, la part de disseny i d’usabilitat no ens ha de preocupar excessivament, ni tan sols als que tenim pocs mitjans. Respecte al “to”, aquí sí que admeto que ens cal millorar força col·lectivament; qüestió d’anar practicant. Ara bé, encertar-lo depèn no únicament de les habilitats comunicatives de l’emissor sinó també de l’audiència a la qual t’adreces. No cal ser igual de divertit en una secció infantil de la biblioteca pública que a la biblioteca de la facultat de medicina per posar exemples ben diversos.

Álvaro Cabezas, Perspectivas para 2008 en los blogs documentales. Documentación, biblioteconomía e información, 10-1-2008

Pocs dies abans, Honorio Penadés, bibliotecari a la Universidad Carlos III de Madrid i coautor d’un bloc d’animació a la lectura, comentava:

resultan muy difíciles tres cosas

a) conocer los deseos o gustos de los lectores
b) ofrecer algo que les llame la atención
c) conseguir que relacionen sus deseos o gustos con la oferta de la biblioteca

Y aunque los alumnos de la Universidad no son ya adolescentes, sí que conservan ese punto de transgresión y de rebeldía en actos como la lectura por puro placer, que sólo compartirán con amigos íntimos, pero casi nunca con sus padres, y nunca con el bibliotecario, desde luego

….

me gustaría saber, cuando un lector me devuelve una novela en el mostrador de préstamo:

 • si le gustó
 • cuánto tiempo le llevó la lectura
 • cómo encontró el libro en la Biblioteca
 • qué otras cosas espera encontrar
 • y a quién se lo ha dicho (Honorio Penadés)

Sincerament, sense ser transgressora ni rebel, jo tampoc no m’apuntaria a compartir les meves lectures amb la bibliotecària així com així. I no crec en absolut que ens calgui conèixer què agrada a qui i perquè més enllà de dades estadístiques neutres. La temptació d’abusar en l’anàlisi de les dades d’ús serà cada cop més forta i ens cal mantenir molt ferm el principi de respecte a la privacitat. No hi ha cap estudi d’usuaris que justifiqui de trencar-lo. Bé, segur que l’Honorio no proposava pas això, però per si hi hagués algun altre malpensat com jo mateixa, aquí hi deixo la reflexió.

Honorio Penadés, Sobre la promoción de la lectura entre universitarios. SEDIC blog, 4-1-2008

Per acabar un parell de blocs de biblioteques que jo trobo exemplars, tots dos a càrrec de personal de la Universitat de Barcelona:

Bloc de LletresBloc de Dret

Anuncis

Entry filed under: Biblioteques.

Llar digital. Futur o present? Jocs per bibliotecaris

16 comentaris Add your own

 • 1. Daniel Gil  |  28 febrer 2008 a les 0.51

  Bé, el que si que es cert és que en la majoria dels casos, segurament, i és una opinió personal, no acabem de treure tot el suc al format… no l’explotem al 100%… i m’incloc. Dit això, si, que cadascú l’utilitzi com cregui convenient.

  Publicat per Daniel Gil – 14 Gen 2008, 00:28

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 2. gamoia  |  28 febrer 2008 a les 0.51

  Cert, Dani, però aprendre l’ús de noves eines requereix temps. De moment no hi ha molts models, encara estem experimentant. A més a més cal disposar d’un mínim de recursos: persona/temps. I és cert, com diu l’Álvaro que hi ha voluntarisme, sort en tenim 😉
  Per cert, t’has fixat quina imatge de bibliotecari intrèpid, estil pirata, ens ha pintat? Amb el ganivet a la boca, a l’assalt de les TIC! (m’hi veus?)

  Resposta
 • 3. álvaro cabezas  |  28 febrer 2008 a les 0.52

  Hola gamoia,

  si algo permite el formato blog es esa frecura y dinamismo; lo que yo opino, viendo algunos blogs corporativos, es que no han sabido por lo general adoptar un tono cercano al usuario, hacerlo atractivo, convertirlo en un recurso más de la biblioteca. Tampoco sé muy bien los fines que se persiguen con los blogs de bibliotecas; ¿dar servicio/información a los usuarios de la propia biblioteca, de la institución, de la ciudad, a cualquier usuario de internet, darle visibilidad web a la institución?

  Si son corporativos, ¿por qué no se alojan en el servidor web de la institución,…?

  En fin, algunas preguntas que me hago en el blog, gracias por tomarlo en cuenta para tu post,

  un saludo

  Publicat per álvaro cabezas – 14 Gen 2008, 20:48

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 4. gamoia  |  28 febrer 2008 a les 0.53

  No hay respuesta única a tus preguntas pero propongo algunas de las posibles.
  – Dar visibilidad a algunos recursos seleccionados por la biblioteca (puede resultar más fácil localizarlos ahí que a través del catálogo, aunque ello pase por una búsqueda en Google)
  – Estar donde se mueven los usuarios, en plataformas comunes, en agregadores comunitarios, usando sindicación, incluyendo contenido desde otras plataformas (los webs institucionales no nos permiten esa flexibilidad ni por asomo).
  – Reconocer que hay usuarios a distintos niveles: los actuales, los potenciales, los que mandan desde una mayor o menor lejanía. Hay que hacerse visibles ante todos ellos.
  – Aprender. Entender qué está ocurriendo ante nuestras narices. Formar parte del cambio. Hacer posible que el personal se integre en el nuevo entorno (el formato blog es excepcionamente fácil).

  Publicat per gamoia – 14 Gen 2008, 21:33

  Resposta
 • 5. dErsu_  |  28 febrer 2008 a les 0.54

  I hem de ser divertides, les persones? Aquest matí volia deixar-vos aquest comentari, un cop he llegit el vostre post al bloglines, però no se m’obria la vostra pàgina, coses del bloc.cat, suposo. I ara em trobo la vostra amable notícia, i, tot i que em serà difícil, intentaré passar demà per la Central. Gràcies.

  Publicat per dErsu_ – 14 Gen 2008, 22:01

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 6. mesmarge  |  28 febrer 2008 a les 0.55

  Ostres!, si que us ho preneu en serio això dels blogs a les bibiloteques!. 🙂
  Salut

  Publicat per mesmarge – 14 Gen 2008, 23:43

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 7. gamoia  |  28 febrer 2008 a les 0.56

  Per servir-vos, mestre. I disculpeu el tractament massa familiar.
  Efectivament, no hem de ser. Són, els qui han rebut el do. Però el nostre temps reclama entreteniment, valora tant l’embolcall que descarta el contingut quan arriba en una capsa malgirbada. I cal que ho tinguem en compte, els qui som servidors.

  Publicat per gamoia – 14 Gen 2008, 23:51

  Resposta
 • 8. gamoia  |  28 febrer 2008 a les 0.56

  @mesmarge – Quina altra cosa es podia esperar d’una gent tan avorrida 😉

  Publicat per gamoia – 15 Gen 2008, 00:08

  Resposta
 • 9. blocdelletres  |  28 febrer 2008 a les 0.57

  Tot i el pes que sentim per la responsabilitat que ens anomenis com a un exemple de blocs de biblioteques (junt amb els companys del Bloc de Dret), t’agraïm molt la referència.
  Tu ja has contestat molt bé les qüestions que planteja Álvaro Cabezas, que subscrivim del tot. També creiem que és sa que ens plantegem el com i el per què dels serveis que donem i que intentem millorar-los.

  Nosaltres certament intentem no avorrir massa al personal, la nostra idea era (i és) que fos possible que tots aprenguem alguna cosa (informació d’un recurs, un llibre, una activitat, una notícia…) mitjançant un format més proper i amistós que la pròpia web de la biblioteca, permetent-nos al mateix temps descobrir i estar més visibles a altres entorns per on es mouen els usuaris, els actuals i els potencials.

  Amb el ‘plus’ de tenir sempre obert el canal de comunicació directa, encara que com tu dius, no sentim que pel tipus de contingut que publiquem s’hagin d’originar grans converses amb ellector, sense que això li resti, creiem, interès i/o utilitat al bloc.

  D’alguna manera les reflexions que apuntes ens fan pensar que si les biblioteques no ens haguéssim llençat, ja sigui “amb el ganivet a la boca” o sense, a obrir aquest tipus de blocs, segur que ara sentiríem veus crítiques per aquesta mancança d’iniciatives. Així que per la nostra banda continuarem de moment amb la gratificant tasca d”avorrir’ als nostres lectors, i al mateix temps intentarem aprendre i millorar.

  Publicat per blocdelletres – 15 Gen 2008, 14:37

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 10. Javier Leiva  |  28 febrer 2008 a les 0.58

  M’avorreixo… zzzz…

  Publicat per Javier Leiva – 15 Gen 2008, 15:05

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 11. Daniel Gil  |  28 febrer 2008 a les 0.59

  @gamoia: et veig, et veig, amb un mocador al cap, barret de pirata i un ull tapat!! 🙂 i tripulant un vaixell a l’abordatge de les TIC…els nostres usuaris s’espantarien…

  Publicat per Daniel Gil – 16 Gen 2008, 08:57

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 12. gamoia  |  28 febrer 2008 a les 1.00

  @Dani – hehe! amb la gràcia que tinc, ja em veig a l’aigua i pescada per algun usuari.
  @Javier – passa per la frikitequeria si et va la marxa bibliotecària.
  @blocdelletres – és un plaer tenir l’ocasió d’esmentar-vos. Em fa estrany que no sortiu més sovint en les presentacions del tema. Potser no feu prou bé les relacions públiques professionals. O potser prepareu la posada de llarg per les properes Jornades 😉

  Publicat per gamoia – 18 Gen 2008, 00:47

  Resposta
 • 13. Cristina  |  28 febrer 2008 a les 1.01

  passa per la frikitequeria si et va la marxa bibliotecària.

  Mmm, frikitequeria, aquesta és bona, Gamoia, molt bona 😉 Queremos marcha, marcha…queremos…¡marcha! :pppp (necessito dormir més hores, decididament…)

  Publicat per Cristina – 18 Gen 2008, 10:44

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 14. javier  |  28 febrer 2008 a les 1.02

  Vaja, em sembla que ja vaig tard…

  Publicat per javier – 21 Gen 2008, 13:50

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 15. Jacme  |  28 febrer 2008 a les 1.03

  jo encara diria més: divertides i sexis! 😀

  (conyes a banda, estic amb tu, no tots els blocs de biblioteques han de ser obligatòriament divertits)

  Publicat per Jacme – 22 Gen 2008, 20:19

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 16. gamoia  |  28 febrer 2008 a les 1.04

  Jacme, que em faràs pujar els colors!
  Ja n’hi ha de bon veure a la professió, però quan cal anar per les taules fent callar i passen de tu, acabes posant cara de pomes agres, a veure si així impressiones. I ca, no hi ha manera!

  Publicat per gamoia – 22 Gen 2008, 21:58

  Resposta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


la bibliotecària gamoia

Els palestins tenen dret a una vida digna

Més informació a la web palestina.cat

Categories

Comentaris recents

Núria a Plany
gamoia a Mapa antic de Barcelona

Eines de xarxa

Estadístiques

 • 29,701

Origen de les visites

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons

Els meus llibres a LibraryThing


%d bloggers like this: