Els blogs BiD a examen

9 Desembre 2007 at 22.18 12 comentaris

Tres membres del Grupo Evaluación de la Ciencia y la Comunicación Científica (EC3) de la Universidad de Granada, Daniel Torres-Salinas, Álvaro Cabezas Clavijo i Emilio Delgado López-Cózar han fet públic un preprint de l’article que els han acceptat per publicar a la revista El Profesional de Información en un proper número.

El seu treball titulat Análisis métrico de los blogs españoles de Biblioteconomía y Documentación (2006-2007) contempla una selecció de 46 blogs de l’àmbit BiD existents a finals de l’any 2006 i que apareixien en un article anterior redactat per l’equip de Sedic Blog. Es fa un rànquing a partir de les dades d’autoritat de Technorati i, dels dotze més ben situats, és a dir, amb més enllaços recollits per Technorati en els darrers sis mesos del moment en què es va fer la consulta, n’analitza algunes característiques per extreure’n indicadors d’avaluació.

No em posaré ara en discussions metodològiques. Però l’article estableix un rànquing i, com que Gamoia hi apareix, potser convé dir-ne alguna cosa.

L’estudi està basat en blogs existents l’any 2006 i dades recopilades de gener 2006 a abril 2007. A la velocitat que canvia la blogosfera, el rànquing deixa fora blogs interessants que simplement van néixer més tard i posa al capdamunt algun blog que ja està tancat. És a dir, que l’estudi resulta vàlid com a foto fixa d’un moment determinat però aconsello que ningú tingui la temptació d’utilitzar-lo com a guia única dels blogs BiD més destacats de l’actualitat.

Una de les conclusions de l’estudi és que minva la producció d’apunts i que els bloggers “més rellevants” comencen a patir un cert desgast. Bé, això és una bona conclusió per a la part del grup inicial de bloggers que ha quedat a l’apartat de més rellevants. Però no indica l’estat dels blocs BiD actual perquè el relleu que s’està produïnt no hi surt reflectit.

Es dóna molta importància als comentaris rebuts però també s’observa que la majoria es refereixen a temes populars i poc relacionats amb la BiD. Això és correcte. Els comentaris són extremadament valuosos per diferents motius: en primer lloc, perquè indiquen l’audiència fidel del bloc molt més acuradament que no pas els blogrolls; en segon lloc, solen aportar informació, punts de vista adicionals o reconeixement i suport a l’autor.

Diuen els autors que no hi ha un perfil clar de blog BiD. Justament per aquest motiu el rànquing molesta més que no pas ajuda, com tants i tants d’altres rànquings amb els que hem de conviure. Carnassa per als mitjans 😦

Hi ha una conclusió que extrec jo, perquè m’agrada, encara que no aparegui a l’estudi. Bauen blog i Gamoia consten entre els 12 escollits. Això vol dir que és possible fer un blog BiD en català i tenir una visibilitat similar a la d’un blog en castellà. Queda dit per si algú en dubtava.

Com a colofó, agrair als autors la inclusió de Gamoia en l’estudi, malgrat la meva reflexió crítica. Saludar el seu ús del blog com a eina de debat en l’àmbit acadèmic. I un suggeriment per a un futur treball: aprofundir en el fenomen Frikitecaris, que ens guanya per golejada en nombre de comentaris a tots plegats, i sobre l’humor en l’entorn BiD.

Entry filed under: General.

Visualitzar la fractura digital El Delta virtual dels Regants de la Dreta de l’Ebre

12 comentaris Add your own

 • 1. Daniel Gil  |  1 Març 2008 a les 0.25

  Gamoia, felicitats per ser-hi!!! Jo em vaig emportar una bona sorpresa quan vaig veure el nom de Bauen entre els “12 magnífics”… Glups!!!!

  Publicat per Daniel Gil – 10 Des 2007, 00:31

  [traspassat aquí per gamoia]

  Respon
 • 2. pilar  |  1 Març 2008 a les 0.26

  felicitats!, molt interessant, a més, l’estudi. Viam si tinc una estona per fer-hi tota una reflexió.

  Publicat per pilar – 10 Des 2007, 09:17

  [traspassat aquí per gamoia]

  Respon
 • 3. Ferran  |  1 Març 2008 a les 0.27

  Felicitats Gamoia! Com li acabo de dir al Daniel, la feina ben feta no té fronteres, ni tan sols lingüístiques. Bona feina!

  Publicat per Ferran – 10 Des 2007, 10:05

  [traspassat aquí per gamoia]

  Respon
 • 4. bibliogirl  |  1 Març 2008 a les 0.28

  Ei felicitats!
  I tens raó en això “una foto fixa en un moment determinat”. És cert q un blog no és com un llibre, però ja van bé aquests estudis de tant en tant, així quedarà constància 🙂

  Felicitats als dos [i visca els blogs en català :D] (i no tinc res contra els que no estan escrits en català ehh! XD q consti!!!!)

  Publicat per bibliogirl – 10 Des 2007, 15:37

  [traspassat aquí per gamoia]

  Respon
 • 5. gamoia  |  1 Març 2008 a les 0.29

  Gràcies! La posició en el rànquing pot pujar i baixar però la vostra companyia és realment important i molt apreciada.

  Publicat per gamoia – 10 Des 2007, 19:04

  Respon
 • 6. álvaro cabezas  |  1 Març 2008 a les 0.30

  Hola Gamoia,

  Es verdad que el propio fenómeno blog es tan dinámico y tan cambiante que intentar hacer un estudio de estas características comporta un altíiiisimo grado de obsolescencia. Esto es lo que había hace unos meses, lo que hay ahora es distinto. El caso de Véase Además habla por sí solo. Ahora hay otros blogs que habría que incluir, cambian los números de autoridad technorati, …en fin, usar una metodología u otra comporta tomar decisiones, y nosotros las tomamos a sabiendas de sus muchas limitaciones.

  Sobre los ránkings, bueno, siempre es un tema polémico, si hiciéramos un estudio y no establecieramos algún tipo de ránking, el estudio estaría cojo, y nos acusarían de no mojarnos.

  Por último, la idea es generar debate, al fin y al cabo estamos experimentando con el formato, y con las conexiones blog-revista; esto es sólo una pequeña aproximación, por eso todas las críticas y sugerencias son bienvenidas.

  Muchas gracias por la reseña

  Publicat per álvaro cabezas – 10 Des 2007, 19:36

  [traspassat aquí per gamoia]

  Respon
 • 7. gamoia  |  1 Març 2008 a les 0.31

  Hola Álvaro,

  Sé que vosotros conoceis perfectamente los límites del estudio. Mis negritas quieren alertar a los lectores apresurados que se quedan en los titulares, las tablas y las frases llamativas.

  A mi también me gusta la idea de generar debate. Creo que es necesario y por eso colaboro. Sé que soy un poco ruda en la expresión. Espero que no me lo tengais demasiado en cuenta. 😉

  Un saludo

  Publicat per gamoia – 10 Des 2007, 20:18

  Respon
 • 8. Cristina  |  1 Març 2008 a les 0.32

  Amb una mica de retard que he estat “de vacances” (ja era hora…), però també donar-te l’enhorabona, Gamoia 😉 I gràcies per convertir-nos en “fenomen”…:D

  Publicat per Cristina – 11 Des 2007, 10:54

  [traspassat aquí per gamoia]

  Respon
 • 9. Albert  |  1 Març 2008 a les 0.33

  Hola Gamoia!

  Moltes felcitats, com ja t’he dit en algun comentari anterior, el teu blog s’ho mereix.
  Un fet destacat i remarcable és que uns bogs catalans tinguin la influència que tenen dins del món BiD!

  Salut i força!!!

  Publicat per Albert – 11 Des 2007, 18:25

  [traspassat aquí per gamoia]

  Respon
 • 10. filosofoenparo  |  1 Març 2008 a les 0.35

  Frikitecaris en un informe seriòs. He de reconeixer que m’he quedat d’una peça.

  En quant a nosaltres (friketacaris) com a fenòmen en el camp dels comentaris, he de dir que bona part és gràcies a comentaristes com tú 😉

  Publicat per filosofoenparo – 14 Des 2007, 14:40

  [traspassat aquí per gamoia]

  Respon
 • 11. Jacme  |  1 Març 2008 a les 0.35

  felicitats per la cita però, sobretot, felicitats pel post! un molt bon anàlisi crític!

  Publicat per Jacme – 19 Des 2007, 17:40

  [traspassat aquí per gamoia]

  Respon
 • 12. gamoia  |  1 Març 2008 a les 1.05

  Hi ha editors de revistes científiques que obliden el respecte a les persones.

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


la bibliotecària gamoia

Els palestins tenen dret a una vida digna

Més informació a la web palestina.cat

Categories

Comentaris recents

Núria en Plany
gamoia en Mapa antic de Barcelona

Estadístiques

 • 31.088
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons

Els meus llibres a LibraryThing


%d bloggers like this: