Visualitzar la fractura digital

6 Desembre 2007 at 20.41 4 comentaris

Les TIC suposen una gran oportunitat per a les poblacions petites perquè trenquen les distàncies. Tant lluny de les col·leccions digitals de la Biblioteca de Catalunya, per posar un exemple, està algú que viu a Amposta com el qui viu en un carrer de l’Eixample de Barcelona. Són justament les entitats perifèriques, siguin territoris, poblacions o persones, les que poden experimentar més ràpidament i més evidentment els beneficis d’estar connectades.

És per aquest motiu que resulta especialment important assegurar que tothom, i dic TOTHOM, pugui tenir accés a una connexió a internet en condicions adequades de qualitat i de preu. Això encara no es compleix i la fractura digital més sagnant, que és la manca de connexió, existeix actualment a casa nostra. Així m’ho feia notar fa pocs dies una persona d’Els Muntells, a les Terres de l’Ebre.

Arrel d’aquest comentari he buscat una mica d’informació sobre la situació de la banda ampla a Catalunya i la previsió d’estendre-la a tot el territori. Per poder compartir aquesta informació i fer-la més impactant, hem aprofitat les possibilitats que brinden les eines 2.0 i hem preparat un mapa obert de la fractura digital on s’indica de forma gràfica quins són els indrets desconnectats. La intenció és que aquest mapa, preparat inicialment per a les Terres de l’Ebre en base a informacions públiques, sigui actualitzat, ampliat i corregit gràcies a les aportacions de les persones que estan patint les conseqüències de la desconnexió i que lluiten per fer arribar el seu clam a les instàncies pertinents.

Mostra un mapa més gran

Cito una nota de premsa recent de Localret, el consorci local per al desenvolupament de les xarxes de telecomunicacions i de les noves tecnologies:

“Pel que fa a trams de població, els municipis de menys de 1.000 habitants són els que manifesten tenir més deficiències. Així el 25,1 % qualifiquen l’estat [de les infraestructures i serveis TIC al seu municipi] de molt dolent i el 19,1% de dolent i el qualifiquen com a regular el 48,9%. Per als municipis més grans la qualificació més habitual és la de regular (en el tram entre 10.001 i 25.000 arriba al 72,7%).

En referència als diferents àmbits, cal destacar que més de la meitat dels municipis (54,7%) pateixen moltes o força deficiències o mancances en Internet.
Cal esmentar que el 80% dels municipis de menys de 1000 habitants es queixen de tenir força o moltes deficiències. Un 47,6% dels municipis té zones, i per tant persones i empreses, que no tenen accés a la xarxa”.

Localret. Els alcaldes es mostren preocupats per la situació de les infraestructures i els serveis de telecomunicacions als municipis. Nota de premsa, 12-11-2007 (en pdf).

Cercador de cobertura de banda ampla

Programa nacional de Extensión del acceso a la Banda Ancha en zonas rurales y aisladas: Situació i calendariContacte

Apunts relacionats:

Gamoia. Banda ampla universal (15-9-2007)

Gamoia. Peticions particulars (29-10-2006)

Entry filed under: General.

Avenços europeus en l’accés obert Els blogs BiD a examen

4 comentaris Add your own

  • 1. Juane  |  1 Març 2008 a les 1.29

    Gracies Gamoia, com veuras, fa temps que vaig batallant en este tema. He publicat un post sobre una possible solució que ja s’ha implantat a altres poblacions com Garcia o Tivissa. L’he presentat a l’ajuntament i estic esperant resposta.

    Publicat per Juane – 08 Des 2007, 10:00

    [traspassat aquí per gamoia]

    Respon
  • 2. gamoia  |  1 Març 2008 a les 1.29

    De res Juane, no es mereixen. Jo crec que aquest és un tema de fons, de país, diria, si estigués en política. Ens afecta a tots. Als que esteu desconnectats, més directament, però també als que no ho estem. Perquè si no hi sou, si no podeu participar, tot el vostre coneixement, tota la vostra energia, tot el que podeu aportar queda frustrat. Tots hi perdem, absolutament tots.

    Publicat per gamoia – 08 Des 2007, 15:40

    Respon
  • 3. gamoia  |  1 Març 2008 a les 1.30

    La nova Ley 56/2007, de 28 de diciembre, de Medidas de Impulso de la Sociedad de la Información (BOE n. 312 de 29/12/2007) fixa la banda ampla com a servei universal (art. 7) i també obliga el Govern a estendre-la a tot el territori abans del 31-12-2008 (disp. ad. 2a).

    Publicat per gamoia – 31 Des 2007, 03:27

    Respon
  • 4. gamoia  |  1 Març 2008 a les 1.32

    Informació detallada del procés d’extensió de la Banda Ampla Rural a la transcripció de la sessió del 31 de gener de 2008, de la Comissió d’Educació i Universitats del Parlament de Catalunya (en pdf).

    Publicat per gamoia – 02 Feb 2008, 23:42

    Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


la bibliotecària gamoia

Els palestins tenen dret a una vida digna

Més informació a la web palestina.cat

Categories

Comentaris recents

Núria en Plany
gamoia en Mapa antic de Barcelona

Estadístiques

  • 30.883
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons

Els meus llibres a LibraryThing


%d bloggers like this: