Reconvertir l’espai

11 Juny 2007 at 0.02 6 comentaris

La paraula biblioteca evoca en primera instància una imatge d’espai. Espai de magatzem de llibres. A partir d’aquí, espai de lectura, de préstec i d’altres activitats relacionades d’alguna manera amb el “magatzem de llibres”.

En el moment en que sorgeix la biblioteca digital, és a dir, en que el “magatzem d’informació” es converteix en digital, la resta d’activitats que giraven al seu voltant es reorienten.

Això està passant actualment. Per exemple, a les biblioteques universitàries, les grans col·leccions de revistes científiques que eren eina bàsica de suport a la investigació, ara estan accessibles des dels despatxos a través de plataformes externes. Les subscripcions en paper perden el seu sentit i es planteja l’opció de fer-les desaparèixer.

D’altra banda, l’ús de l’espai com a punt de reunió, discussió i treball en grup està augmentant i haurà d’incrementar-se encara més si es vol donar suport a la nova metodologia docent que s’imposa a partir del procés de Bolonya.

La reconversió dels espais és imprescindible per donar satisfacció a les necessitats emergents. Caldrà rebre recursos i posar-hi la imaginació suficient per a fer possible l’adaptació d’espais dissenyats originalment per a funcions molt específiques i sense gaire flexibilitat en la seva concepció.

Sobre el tema de l’espai i el futur de la biblioteca, ja fa un temps en parlaven a:

Talking with Talis. The Library 2.0 Gang talk about changing library buildings (12-1-2007)
http://talk.talis.com/archives/2007/01/the_library_20_7.html [a dia 9-2-2009 aquest enllaç ja no funciona i m’és impossible trobar l’arxiu en algun altre punt de la xarxa]

Entry filed under: Biblioteques.

Homenatge a l’estudiant en pràctiques El bibliotequès sense pena

6 comentaris Add your own

 • 1. Ferran  |  6 Març 2008 a les 22.24

  Aquest és un dels grans reptes de les biblioteques. Ni tan sols les noves donen gaire marge a la flexibilitat dels espais, què dir llavors de les velles. En aquests casos, potser caldrà molta imaginació per poder reconvertir els espais perquè siguin útils a les noves necessitats.

  Publicat per Ferran – 11 Jun 2007, 10:15

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 2. Dani  |  6 Març 2008 a les 22.25

  En aquesta redefinició d’espais total i absolutament necessària, caldrà tenir sempre presents dos aspectes: en un entorn cada cop més digital, la suficient provisió de punts de connexió a la xarxa (fibra, etc.), i tenir punts d’accés Wi-Fi de suficient capacitat per a un ús cada cop més gran.

  I el segon aspecte, en relació amb les xarxes de fibra, afavorir i potenciar que aquestes arribin a les biblioteques, o que en tinguin un accés fàcil; o que des dels poders corresponents, es potenciï la seva arribada.

  Publicat per Dani – 12 Jun 2007, 14:16

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 3. gamoia  |  6 Març 2008 a les 22.25

  Ferran, de vegades no sé si són pitjors els vells o els nous, d’edificis. Quan l’arquitecte s’ha volgut lluir amb el disseny, ja podem plegar 😦
  Dani, les connexions són essencials, sí, i han de ser de bona qualitat. Això és imprescindible. Jo hi afegiria que també es posin endolls extra per als portàtils.
  Ara, que si no aconseguim separar els qui treballen en grup dels que volen concentrar-se, ja tenim un bon sarau organitzat. I el sorollet de les tecles encara afegeix llenya al foc!

  Publicat per gamoia – 12 Jun 2007, 22:20

  Resposta
 • 4. Dani  |  6 Març 2008 a les 22.26

  Bé, és clar Gamoia, però caldria habilitar àmplies zones d’espai en grup (grups reduïts, grups més grans…), separades de les zones de lectura “tradicionals”, més relaxades i silencioses. I pel que veig, aquesta és una de les tendències que s’estan imposant.

  Penso que per aquesta redefinició d’espais en “espais digitals”, ens convé molt mirar què fan al Japó: Sendai, Kitakyushu,… Tenen ja molts anys d’experiència en això: suposo que per això en solen dir Mediateca…???

  Publicat per Dani – 13 Jun 2007, 21:09

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 5. gamoia  |  6 Març 2008 a les 22.27

  La veritat és que en algunes biblioteques es planteja un greu problema amb els canvis metodològics a l’ensenyament. D’una banda ens trobem amb usuaris que exigeixen “silenci” i diuen “no és una biblioteca això?” i d’altres usuaris que fan grups i treballen plegats oblidant, fins i tot, que es troben en un espai compartit.
  Entre uns i altres, en època d’exàmens, et crispen els nervis. M’agafen ganes d’aprofundir en les tècniques frikitecàries de l’arqueig de celles.

  Publicat per gamoia – 15 Jun 2007, 00:36

  Resposta
 • 6. Ferran  |  6 Març 2008 a les 22.28

  Calla, calla, gamoia, no parlis d’època d’exàmens! Quines ganes tinc que passi el mes de juny! :-S

  Sí, el pitjor és un arquitecte que es vulgui lluir sense tenir ni idea de què és una biblioteca. Em fa l’efecte que la majoria continuen pensant que les biblioteques són magatzems de llibres amb creixement 0 de les col·leccions…

  Publicat per Ferran – 15 Jun 2007, 11:36

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


la bibliotecària gamoia

Els palestins tenen dret a una vida digna

Més informació a la web palestina.cat

Categories

Comentaris recents

Núria a Plany
gamoia a Mapa antic de Barcelona

Eines de xarxa

Estadístiques

 • 29,698

Origen de les visites

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons

Els meus llibres a LibraryThing


%d bloggers like this: