Mapa antic del port de Barcelona

7 Abril 2007 at 13.01 5 comentaris

Els ports han estat sempre punts sensibles per als designis militars. Per aquest motiu és possible trobar mapes dels ports i de les seves defenses des de ben antic. Aquí us en porto un del Port de Barcelona realitzat per un francès l’any 1697 i publicat juntament amb altres ports de la Mediterrània el 1727.

Plan de la Ville et Port de Barcelone du Fort de Mountjouy et l’Etat ou ils etoeint en 1697 Par Michelot et Bremond,’ in, Michelot, Henri & Bremond, Laurent, Recueil de Plusieurs Plans des Portes et Rades de la Mer Mediterranée dediée a Monseigneur Le Grand Prieur de France, General des Galeres, Marseille: 1727.
http://www.geo.ed.ac.uk/rsgs/ifa/gems/PortBarca.html

El mapa ha estat digitalitzat per la Reial Societat Escocesa de Geografia dins del seu projecte Imatges per a tothom que pretén implantar un programa sostingut de conservació i reparació de materials, catalogar tots els ítems de les seves col·leccions, fer públic el catàleg a través de la seva web, escanejar cent “joies” seleccionades de les seves col·leccions, crear-ne una galeria virtual i promoure les col·leccions al públic en general.

Us imagineu el que podrien ser els fons del Centre Excursionista de Catalunya en línia? Un somni paradísiac per als estudiosos i per a tots nosaltres que disfrutaríem amb les imatges i la història ben documentada. Una base de treball per multiplicar els resultats d’investigació disminuint els esforços inútils emprats en localitzar i accedir a la informació. Una eina fabulosa per a les escoles en la seva missió de formar als nostres fills.

I sembla que el CEC està en aquesta línia de modernització i cooperació. El catàleg de la seva Biblioteca s’integra en el Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya i part dels seus fons lliures de drets d’autor seran escanejats per Google. Potser el següent pas serà la digitalització de part de l’arxiu fotogràfic? Entre el Plan Avanza i els programes europeus sembla que s’hauria de trobar finançament per aquests tipus de projectes. A veure si és possible. De moment, les meves felicitacions per les línies de treball obertes i tot el suport que calgui.

Centre Excursionista de Catalunya. Arxiu fotogràfic. Biblioteca. Arxiu històric.
http://www.cec.cat

Royal Scottish Geographical Society. Images for all
http://www.geo.ed.ac.uk/rsgs/ifa/home.html

Entry filed under: Digitalització.

Menció merescuda Feliç Diada de Sant Jordi!

5 comentaris Add your own

 • 1. Daniel  |  9 Març 2008 a les 13.51

  L’arquitectura militar sempre ha estat molt ben documentada, i s’ha representat en gravats i altres reproduccions des de ben antic. Suposo que per les pròpies necessitats del seu públic potencial, de disposar bons plànols.

  Publicat per Daniel – 09 Abr 2007, 00:28

  [traspassat aquí per gamoia]

  Respon
 • 2. Amadeu Pons  |  9 Març 2008 a les 13.53

  Relacionat amb plànols (més o menys) antics, vaig trobar l’altre dia aquesta base de dades del Ministerio de Cultura espanyol: Base de datos de planos digitalizados.
  http://www.mcu.es/iphe/cargarFiltroBusquedaDigPlanosAction.do?cache=init&layout=ipheDigPlanos&language=es

  Forma part d’un conjunt molt ampli de bases de dades creades pel Ministerio: http://80.81.115.237/mcu/buscarCanal.pl?metacanal=6&area=0

  Fins ara,

  Publicat per Amadeu Pons – 12 Abr 2007, 19:37

  [traspassat aquí per gamoia]

  Respon
 • 3. gamoia  |  9 Març 2008 a les 13.54

  M’ha agradat molt la base de dades de plànols digitalitzats del Ministeri de Cultura. Les reproduccions estan ben fetes i donen diferents opcions. Moltes gràcies, Amadeu!

  Per cert, he vist que de Catalunya només hi consten plànols de tres províncies. Per un cop, Barcelona s’ha quedat a la cua o exclosa. Copio el text de presentació de la col·lecció per si a algú li interessa:
  En la actualidad se está llevando a cabo un proyecto de digitalización de la documentación planimétrica de los organismos que, en el año 1985, se fusionaron en el Instituto de Conservación y Restauración de Bienes Culturales. En concreto, de la Comisaría General del Servicio de Defensa del Patrimonio Artístico Nacional (1938-1974), de la Comisaría Nacional del Patrimonio Artístico (1974-1977), de la “Subdirección General del Patrimonio Artístico” y “Subdirección General de Arqueología” (1977-1985), y, del Centro Nacional de Información Artística, Arqueológica y Etnológica (1961-1985). De entre ella, en principio, únicamente son objeto de digitalización aquellos planos que, en soporte papel o vegetal, no se encuentran incorporados a sus respectivos proyectos.

  Base de datos de planos digitalizados

  Publicat per gamoia – 12 Abr 2007, 22:07

  Respon
 • 4. gamoia  |  9 Març 2008 a les 13.56

  Voleu jugar a trobar LA diferència? Només cal buscar-la en el menú esquerre de la pàgina principal i un parell de suposades opcions lingüístiques del MinCU
  http://ca.www.mcu.es/.

  Sortosament encara hi ha ministeris amb criteri o, com a mínim, amb sentit del ridícul.
  http://www6.map.es/index.html

  Publicat per gamoia – 12 Abr 2007, 22:22

  [traspassat aquí per gamoia]

  Respon
 • 5. JAcme  |  9 Març 2008 a les 13.57

  moltíssimes gràcies per la referència! sóc un amant dels mapes, i la veritat és que tota esta tendència a la digitalització deixa a l’abast de totohom obres que seria gairebé impossible poder contemplar

  vos deixo un parell d’enllaços:
  a) una pàgina amb mapes antics de ciutats del món:
  http://historic-cities.huji.ac.il/
  b) mapes de ciutats de Flandes
  http://hagen.let.rug.nl/~s0948535/EindOpdracht/Maps/Blaeu/Blaeu.htm

  Publicat per JAcme – 30 Abr 2007, 12:31

  [traspassat aquí per gamoia]

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


la bibliotecària gamoia

Els palestins tenen dret a una vida digna

Més informació a la web palestina.cat

Categories

Comentaris recents

Núria en Plany
gamoia en Mapa antic de Barcelona

Estadístiques

 • 30.883
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons

Els meus llibres a LibraryThing


%d bloggers like this: