De cànons i llistes

21 Març 2007 at 0.35 6 comentaris

Aquests dies hi ha un debat ben animat sobre el cànon per préstec tant a la llista Bibcat, de bibliotecaris de parla catalana, com a la llista Iwetel, de bibliotecaris de parla castellana. No és gens estrany ja que està a punt de caure la garrotada del cànon imposat per la Comissió Europea. El Govern Espanyol i les entitats de gestió negocien actualment com el paguen, com en distribueixen la càrrega entre administracions (ja ens podem preparar!), sobre què els resulta més fàcil de fer el càrrec (obres comprades?! o bé préstecs) i quines biblioteques poden continuar exemptes per acord mutu. Ja tenen decidit incloure’l a la Llei del llibre, la lectura i les biblioteques per complir de forma diligent amb la sentència del Tribunal Europeu.

M’ha agradat molt la resposta de Patrícia Riera, bibliotecària membre del Grupo BPI de Fesabid, a Ramon Dachs, bibliotecari i escriptor. El diàleg s’ha produït a Bibcat, però en Tomàs Baiget, documentalista fundador d’Iwetel, que té bon ull i modera amb fermesa la seva llista, ha passat el traductor Internostrum pels missatges i els ha aportat al debat d’Iwetel. A mi m’agradaria enllaçar-los des d’aquí però resulta que la llista Bibcat no disposa d’arxius oberts dels seus missatges i en canvi Iwetel sí. De manera que, per la màgia d’internet, sense saber si els seus autors hi estan d’acord o no, us presento el diàleg de dos bibliotecaris catalans en una traducció automàtica al castellà sobre l’apassionant tema del cànon per préstec bibliotecari. Un petit exercici mental us permetrà retornar a la vivesa dels originals sense cap problema.

Tomás Baiget. Canon sí, canon no (IWETEL 20-3-2007)
http://listserv.rediris.es/cgi-bin/wa?A2=ind0703c&L=iwetel&D=1&T=0&O=D&P=6446

Respecte a la distribució del pagament, atenció al comentari que va fer la representant del PP a la Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats del dia 19-2-2007:
“…Creemos que las conversaciones avanzan en el sentido de que sean la Administración central y las comunidades autónomas las que se hagan cargo de este tema, en ningún caso la propia biblioteca y mucho menos el usuario, porque desgraciadamente no hay tantos y, si queremos estimularles, no les vamos a poner una carga añadida. Exceptuaríamos naturalmente los grandes municipios, pues no vemos el sentido de que la Comunidad de Madrid se haga cargo de este canon en las bibliotecas del municipio de Madrid, pero esta ya es otra cuestión. Nosotros estamos de acuerdo con que sean el Gobierno central y las comunidades autónomas. No sé si esto sería trasladable aquí o si invadiría las competencias de las comunidades autónomas. En esto hay que tener cuidado y posiblemente solo habrá que marcar los criterios y nada más que los criterios.”

http://www.congreso.es/public_oficiales/L8/CONG/DS/CO/CO_749.PDF

Una mica de campanya: No al préstamo de pago
http://noalprestamodepago.org/

I un petit recordatori: Gamoia. Revolució a la biblioteca (6-3-2005)
https://gamoia.wordpress.com/2005/03/06/revolucio-a-la-biblioteca/

Anuncis

Entry filed under: Temes legals.

Dossier Setmana del llibre en català Quanta intuïció demanem a l’usuari?

6 comentaris Add your own

 • 1. Jacme  |  9 Març 2008 a les 21.58

  bé, sobre el tema, de tantes paraules que se’m venen al cap, preferixo no dir-ne cap perquè totes són massa gruixudes per posar-les aquí…

  després diran que volen fomentar la lectura, i els quartos que es podrien gastar en llibres, instal·lacions o en activitats de foment de la lectura se’ls gastaran pagant a l’SGAE.
  I que no diguen que els lectors no ho paguen: si és diner públic també és diner dels lectors!!!
  I què en diuen els autors de tot això? crec que la seua pròpia organització va en contra dels seus interessos en realitat, ja que al cap i a la fi el que li interessa a l’autor és que el seu llibre sia llegit. I que no compren els llibres les biblioteques amb els seus drets d’autor? moltes voltes un llibre té un mínim de rendiment econòmic gràcies a les compres que en fan les biblioteques!!!
  El llibre que es ven no té cap problema en què les biblioteques paguen este cànon o no, perquè ja té rendiment econòmic; i en el cas dels llibres que es venen poc, ja me diràs qui els llegeix i l’índex de prèstecs que tindrà (si és que hi ha alguna biblioteca que els compre).
  Per a mi, una desgràcia (i els polítics tant panxos). Un -10 per als polítics de tots els colors, aquí s’hi han lluït, i de valent 😦

  Passat el “calentón”, vaig a llegir-me les referències que apuntes! 😀

  Publicat per Jacme – 22 Mar 2007, 14:17

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 2. gamoia  |  9 Març 2008 a les 21.58

  Estic d’acord Jacme. Si es vol ajudar més als autors seria molt millor invertir els diners en comprar obres enlloc de repartir-los entre els que s’apuntin a una entitat de gestió.
  Cal dir que en aquest cas, el govern espanyol es veu forçat a adoptar una normativa que no desitja per imposició de Brussel·les i dels lobbies que s’hi belluguen. I és que administren molts diners i poden pagar molts advocats i captar moltes voluntats.

  Publicat per gamoia – 22 Mar 2007, 23:55

  Resposta
 • 3. Jaume Julià  |  9 Març 2008 a les 21.59

  Bon dia,
  i jo em demano. Si s´ha de pagar un cànon cada cop que es presta el llibre, així doncs la biblioteca no haurà de comprar-lo, no?
  Entenc que els autors vulguin que si es presta un llibre se´ls pagui. Molt bé, idò que ells aportin el material i la biblioteca només faci d´intermediari amb l´usuari.
  Crec que més d´un canviarà d´opinió quan vegi que els únics que podrien sortiri guanyant són els quatre best sellers (la majoria estrangers)
  administren molts diners
  Aquest és el problema, que els que mouen doblers sempre en volen per a ells

  Publicat per Jaume Julià – 23 Mar 2007, 11:27

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 4. Jaume Julià  |  9 Març 2008 a les 22.00

  Perdó per l´errada ortogràfica
  Volia dir sortir-hi

  Publicat per Jaume Julià – 23 Mar 2007, 11:31

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 5. Jaume Julià  |  9 Març 2008 a les 22.01

  Després d´haver segui el debat a Iwetel el que més em preocupa és la possibilitat que grans empreses acabin per suprimir el dret, fins ara democràtic (en el sentit que tothom podia accedir-hi en major o menor grau, independentment de la capacitat econòmica), d´accés a la cultura.
  Evidentment que aquesta idea és tremendament catastròfica però, qui hagués dit fa 5 anys que pagaríem cànons a CDs, DVDs, impresores, ordinadors i ara també per prestar llibres?
  En tot cas els propers esdeveniments crec que són especialment importants i esperem que no portin a un munt de peticions sense sentit.
  Salutacions
  PS: Perdonau que “vomiti” pensaments en veu alta…

  Publicat per Jaume Julià – 26 Mar 2007, 16:24

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 6. gamoia  |  9 Març 2008 a les 22.02

  Les lleis de propietat intel·lectual parlen d’equilibri entre el dret del creador i l’interès públic. Aquest equilibri s’està trencant. Ho diuen els experts i ho fan saber als nivells més alts.

  No fa pas gaires anys, l’accés a la cultura i al coneixement tampoc no era possible per a tothom. De biblioteques, per exemple, n’hi havia poques i mal dotades. Muntar i mantenir una biblioteca és molt car. Encara ara hi ha diferències sagnants entre territoris i entre capes socials.

  La gran diferència avui dia és que les TIC sembla que ens poden dur a un canvi substancial en aquest escenari. Perquè el cost de distribuir l’obra, un cop ha estat creada, és un cost marginal. I no s’exhaureix per més que es consumeixi ni per més lluny que arribi. Així doncs, els propietaris de l’obra creen barreres artificials, com les zones de venda dels audiovisuals per exemple, destinades únicament i exclusiva a maximitzar els beneficis.

  Publicat per gamoia – 27 Mar 2007, 00:09

  Resposta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


la bibliotecària gamoia

Els palestins tenen dret a una vida digna

Més informació a la web palestina.cat

Categories

Comentaris recents

Núria a Plany
gamoia a Mapa antic de Barcelona

Eines de xarxa

Estadístiques

 • 29,701

Origen de les visites

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons

Els meus llibres a LibraryThing


%d bloggers like this: