Fomentem la delinqüència?

3 Març 2007 at 21.23 5 comentaris

M’he quedat parada amb les compareixences de l’ACE i de CEDRO davant la Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats.

Manifesten una gran preocupació perquè consti a la Llei de la lectura, el llibre i les biblioteques que s’està tramitant actualment, el respecte als drets de propietat intel·lectual com a valors i principis de la biblioteca. Segons sembla tenen greus problemes amb les biblioteques.

A mesura que desenvolupen els seus arguments queda clar que el problema concret és amb la demora en l’aplicació del cànon pels préstecs que es fan a les biblioteques. I “les bibliotecàries” els hem sortit carbassa perquè enlloc d’acceptar submisament, i fins i tot defensar les seves exigències, hem estat capaces de plantar cara i donar arguments en contra. On s’és vist tal desvergonyiment!

Us deixo algunes frases i us proposo llegir el text complet perquè és molt aclaridor de les postures de cadascú. Renoi si ajuda la tecnologia a la transparència democràtica! Però cal que fem l’esforç d’informar-nos de primera mà i això és el que us recomano amb aquesta lectura.

El representant d’ACE (Asociación Colegial de Escritores de España)

“… pienso que dentro del capítulo V, dedicado a las bibliotecas, debería expresarse entre los principios que las rigen, en el artículo 11.2, un apartado, que señalaríamos con la letra e), que aludiera al respeto a los derechos de propiedad intelectual, porque es en las bibliotecas donde a veces tenemos problemas los autores, y seguramente todos ustedes conocen los problemas que ha habido entre los autores y los bibliotecarios. El respeto a los derechos de propiedad intelectual falta entre los principios que deben regir las bibliotecas. También creo que debería introducirse en la ley la regulación del canon por préstamo público o bibliotecario exigido por la Directiva europea 92/100, de 19 de noviembre de 1992, que está pendiente de aplicar debidamente desde aquella fecha, por lo que, como ustedes saben, la Sala Tercera del Tribunal Europeo de Justicia, en sentencia de 26 de octubre de 2006, ha condenado a España con consecuencias gravísimas y muy gravosas.”

La representant de CEDRO (Centro Español de Derechos Reprográficos)

“Respecto a cómo se podía concretar el principio general de que se respete la propiedad intelectual en las bibliotecas, los principios son importantes, porque lo primero que hacen hoy día todas las empresas e instituciones es establecer su misión y sus valores. Es fundamental que en la misión, en los principios y en los valores esté la propiedad intelectual, porque, si no, difícilmente se van a cumplir estas normas, pero simplemente con que se aplicara y se cumpliera lo que establecen las normas de propiedad intelectual, la propiedad intelectual y el derecho de autor estarían muy bien representados. El problema, como dije antes, es que en España, por lo menos en lo que se refiere a la propiedad intelectual, es muy difícil que se cumplan las normas, especialmente cuando afectan a instituciones que dependen de organismos públicos. Yo a veces lo comento con compañeros de otras entidades de gestión y digo: vale, uno va a los tribunales y denuncia a un bar o a un hotel, pero en nuestro caso ¿qué hacemos? ¿Denunciamos a un instituto, a un colegio o a una biblioteca y los llevamos a los tribunales? Ese es el problema, porque donde más utilización ilegal se hace de copias en España es en la enseñanza en todos sus niveles. De hecho la universidad es la que más cumple, porque muchas de ellas tienen licencias, o sea, que están pagando por las copias que realicen, pero no así el resto de sectores ni las bibliotecas en general.”

Congrés dels Diputats. Comissió de cultura, 19-2-2007
http://www.congreso.es/public_oficiales/L8/CONG/DS/CO/CO_749.PDF

Proyecto de ley de la lectura, del libro y de las bibliotecas (BOCG A112-1, 24-11-2006)
http://www.congreso.es/public_oficiales/L8/CONG/BOCG/A/A_112-01.PDF

Anuncis

Entry filed under: Temes legals.

Concentracions de les editorials científiques Dossier Setmana del llibre en català

5 comentaris Add your own

 • 1. Dani  |  10 Març 2008 a les 0.19

  Ai ai ai… aquestes “bibliotecàries”, que només feu que robar… A la presó!!! 😛 El que no comenten ni els escriptors ni les empreses de gestió és l’altíssim grau de difusió i d’ús de les obres dels seus associats, ni del foment de la cultura, ni altres accions que si que fem les biblioteques… Cal dir-ho tot… perquè no es pensa mai en positiu en aquest país?… però es clar, l’avaricia…

  Publicat per Dani – 05 Mar 2007, 14:00

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 2. gamoia  |  10 Març 2008 a les 0.20

  Jo m’he sentit força ofesa amb els comentaris d’aquest parell de representants. Tal com s’expressen sembla que les biblioteques siguem un cau de pirates. I crec que això és totalment fals. La formació de l’usuari en el respecte al dret d’autor ja s’està fent. Però ni som responsables del comportament d’aquest, ni tenim perquè convertir-nos en fiscals ni en policies; aquesta no és, certament, la nostra missió.

  Pel que fa als cànons, trobo que són mesures totalment contraproduents en l’entorn tecnològic actual. Només estimulen l’hàbit de parar la mà als qui es registren com autors, siguin o no capaços d’interessar a algú. I pretenen cobrar per l’ús de qualsevol obra, també de les digitals. Arribarà el dia que també d’aquest bloc i del teu i de l’altre.

  Publicat per gamoia – 06 Mar 2007, 02:26

  Resposta
 • 3. Dani  |  10 Març 2008 a les 0.20

  El que deia… l’avaricia, el voler cobrar a tothom, tenir per bandera el cànon… Penso que se l’acabaran fotent: en l’entorn tecnològic actual, per una quantitat mínima de diners pots tenir una web pròpia, publicar els teus treballs i tenir una difusió molt més gran, enorme, que amb els mitjans tradicionals… En l’àmbit de la BiD, a E-LIS en molts pocs dies pots fer arribar els teus treballs i les teves investigacions a l’altra punta del món… i a cost 0€. Defenso i defensaré sempre la circulació lliure de les idees i el coneixement.

  Bé, espero que no em facin pagar per mantenir el blog… ahh… bé, de fet ja pago!!! 🙂

  Publicat per Dani – 06 Mar 2007, 08:58

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 4. Jaume Julià  |  10 Març 2008 a les 0.22

  Pirates!!! jo als nins de la biblioteca els hi ensenyo a descarregar amb l´emule i a crackejar tota mena de programari.
  De fet el windows que tenim és pirata, podria emprar Linux però sempre és millor quelcom il·legal…
  Les grans empreses mouen el món i aquest petit reducte que suposa la biblioteca aviat caurà. La cultura, fins ara democràtica i accessible a tothom passarà a ser exclusiva dels que poden i volen pagar. Com a l´Edat Mitjana i Moderna on només uns pocs tenien accés als coneixements, la resta a fer feina i preocupar-se per les banalitats. I clar mentrestant la maquinaria estatal funcioni amb major efectivitat.
  Be, m´ha quedat un discurs una mica vermellot però és que això m´encén!!! I he de dir que estic sorprès de l´actitud del col·lectiu de bibliotecàries, jiji, no esparava tal reacció.
  Alguna cosa hauríem de fer millor que els nostres veïns, no?
  Salutacions a tots dos

  Publicat per Jaume Julià – 09 Mar 2007, 17:27

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 5. gamoia  |  10 Març 2008 a les 0.22

  Jaume, et veig a la presó. No pateixis que et portarem pa i un porró de vi per alleugerir les penes 😉
  Aquest document és una mina de frases impressionants. A tu que treballes a l’escola, a veure què et sembla: “Por
  desgracia, hasta ahora, en muchos centros lo que se
  llamaba biblioteca era ese espacio donde se castigaba a
  los alumnos.”
  És cert, això?

  Publicat per gamoia – 10 Mar 2007, 00:33

  Resposta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


la bibliotecària gamoia

Els palestins tenen dret a una vida digna

Més informació a la web palestina.cat

Categories

Comentaris recents

Núria a Plany
gamoia a Mapa antic de Barcelona

Eines de xarxa

Estadístiques

 • 29,750

Origen de les visites

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons

Els meus llibres a LibraryThing


%d bloggers like this: