Resistència i flexibilitat

13 gener 2007 at 0.44 5 comentaris

A la secció de Cultura d’El País del 12-1-2007, el periodista Carles Geli publica les diferents reaccions dels gremis d’editors i de llibreters de Catalunya enfront de la notícia de la digitalització de llibres de biblioteques catalanes per part de Google.

Segons aquest article, el Gremi d’Editors ha adreçat una carta al Conseller Tresserras, protestant per la seva “decisió unilateral que ens perjudica com a editors”. Diu que ja havien parlat amb l’anterior conseller i havien aconseguit parar el tema. Estan que trinen en definitiva.

D’altra banda sembla que el Gremi de Llibreters s’ha posat en contacte amb Google per fer que les llibreries associades apareguin en els enllaços que acompanyen als resultats de les cerques. Diu el seu secretari que “el que no pot ser és que s’ofereixin enllaços amb els editors, distribuïdors i grans llibreries, a més de les virtuals i que nosaltres no hi siguem”.

Recomano la lectura d’aquest petit article perquè l’actitud numantina dels editors hi queda ben retratada. Ni fan els seus deures, ni deixen treballar als qui en tenen ganes. Perquè digueu-me, on és l’oferta de llibres digitals dels editors del nostre país? Quan volem subscriure l’accés a manuals per als nostres estudiants, només els en podem oferir en anglès. Quan ens proposen alguna revista del país, el preu està pels núvols i les facilitats d’accés sota terra.

L’estratègia dels llibreters em sembla molt més intel·ligent. Saben que no ho poden parar. I volen ser-hi en una bona posició. Flexibles com el canyissar que aguanta les tempestes.

A veure si els editors en prenen exemple, que de feina i de negoci n’hi ha per a tothom qui se sàpiga posar al dia.

Gremi d’Editors de Catalunya
http://www.gremieditorscat.es/

Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya
http://www.llibres.org/

Google Book Search
http://books.google.com/

Inside Google Book Search. The National Library of Catalonia joins the Library Project
http://booksearch.blogspot.com/2007/01/national-library-of-catalonia-joins.html

Entry filed under: Digitalització.

Google books de llibres catalans? Endevinalla: 5 veritats i 5 mentides

5 comentaris Add your own

 • 1. Dani  |  12 Març 2008 a les 1.07

  Apa!!! Ja t’has posat tots els editors en contra teua!! No t’editaran mai més una sola línia!! jajajaja 😉 Bromes a part, jo tampoc entenc massa, bé, no gens, l’actitud tan tancada del Gremi d’Editors… sembla que encara no s’han assabentat massa bé de en quin món viuen ni de què va ni com funciona la societat actual. En fi, ja s’ho trobaran.

  Publicat per Dani – 13 Gen 2007, 13:20

  [traspassat aquí per gamoia]

  Respon
 • 2. gamoia  |  12 Març 2008 a les 1.08

  Ai! ui! no me n’havia adonat. Amb el munt de manuscrits que tinc al calaix 😦
  Saps que has tocat el moll de l’os de l’assumpte? Els únics capaços de fer variar l’actitud dels editors són els autors perquè a les seves mans hi ha la matèria primera. Quan noves formes d’edició proporcionin als autors millors condicions de difusió i similar o millor rendiment econòmic, les velles empreses es quedaran sense material.
  Fixa’t en la moguda de l’Open Access a nivell acadèmic. Està obligant a replantejar condicions a tots els grans editors científics.
  Com tots els professionals, els editors s’han de reconvertir i centrar-se en el que és essencial de la seva professió i de la seva indústria. Jo els tinc molt de respecte als editors. Estic segura que la seva funció no desapareixerà, perquè és absolutament necessària; però els toca encarar els grans canvis actuals i caldria que ho fessin amb un criteri més obert que el que apareix a les declaracions de l’article citat.

  Publicat per gamoia – 13 Gen 2007, 16:43

  Respon
 • 3. gamoia  |  12 Març 2008 a les 1.08

  L’article citat:
  Carles Geli. Libreros y editores catalanes divergen sobre el proyecto de Google. El País (edición Cataluña), 12-1-2007, p. 45.
  No he pogut localitzar-lo a la versió digital del diari o sigui que si us interessa llegir-lo, useu els serveis de la biblioteca més propera.

  Publicat per gamoia – 13 Gen 2007, 16:49

  Respon
 • 4. Ferran  |  12 Març 2008 a les 1.09

  En aquesta actitud numantina dels editors no hi ha un punt de desconeixement? Al cap i a la fi, es tracta de llibres amb els drets d’autor lliures, no? Això els impedirà a ells publicar noves edicions d’aquests llibres? O potser és que em vaig creure massa en Marco (?) Marinucci quan va explicar a les últimes Jornades Catalanes d’Informació i Documentació en què consistia el projecte de Google Book Search?

  Publicat per Ferran – 15 Gen 2007, 12:20

  [traspassat aquí per gamoia]

  Respon
 • 5. gamoia  |  12 Març 2008 a les 1.10

  Que hi hagi desconcert i una certa aprensió per part dels editors és una mica lògic. Llegiu el comentari de Tirant al cap. Un editor és un empresari i ha de saber comptar.
  Dit això, un empresari ha d’ensumar les flaires del seu mercat i ha de reinvertir part dels beneficis en el sentit que aquest li marqui o, més tard o més d’hora, deixarà de tenir empresa.
  Google, un competidor? Potser sí. En tot cas, és un aparador fantàstic. I hauria de ser un estímul perquè els editors amb drets vigents es llancessin a aventures digitals. No tot ho ha de fer Google, això no és bo. No tot ho han de fer els anglosaxons, tampoc no és bo. A veure si els editors d’aquí es posen a la feina d’una vegada i ens proposen productes competitius.

  Publicat per gamoia – 15 Gen 2007, 22:19

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


la bibliotecària gamoia

Els palestins tenen dret a una vida digna

Més informació a la web palestina.cat

Categories

Comentaris recents

Núria en Plany
gamoia en Mapa antic de Barcelona

Estadístiques

 • 30.883
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons

Els meus llibres a LibraryThing


%d bloggers like this: