Les biblioteques, bé?

31 Desembre 2006 at 19.29 5 comentaris

Dimecres passat, l’articulista de l’Avui, Carles Capdevila, afirmava que es parla poc de les biblioteques públiques perquè funcionen i es feia ressò de l’admirable evolució que han fet en els darrers anys:

“…hi ha una generació que no les vam poder disfrutar de petits, quan les biblioteques eren poques i eren fosques, i no modernes i lluminoses com ara…”.

Té raó i és d’agrair la seva constatació positiva i elogiosa des d’una tribuna pública. Les biblioteques populars en el nostre país han canviat radicalment. S’han modernitzat tant en espais com en fons i en serveis i, a més a més, se n’han obert força de noves. Són lluny els temps en què les Caixes suplien en part les mancances de l’Administració en aquest àmbit. Cal recordar que anàvem molt endarrerits respecte als països que ens serveixen de model. I aquest retard és el que explica les diferències actuals en les tendències quan ens comparem amb ells.

Com que estem a finals d’any i els diaris ens omplen de xifres i balanços, m’he permès fer una petita indagació per intentar ratificar la percepció de satisfacció del nostre usuari.

Miro a l’Idescat i l’últim informe estadístic dedicat específicament a les biblioteques correspon a l’any 2004. Indica l’existència de 835 biblioteques a Catalunya i que toquem a 3 llibres per habitant després d’haver expurgat una mica els fons antics. Més de la meitat de les biblioteques existents han iniciat la seva activitat després de 1980.

Segons l’INE i també pel que fa a l’any 2004, a Espanya hi ha 6.585 biblioteques i també toquen 3 llibres per habitant de mitjana.

Aquestes xifres fan referència al total de llibres i de biblioteques sense distinció per tipologies, de manera que s’inclouen aquelles que reben el dipòsit legal, les universitàries i les especialitzades juntament amb les públiques.

Provo doncs d’afinar una mica més i em faig el meu propi quadre basat en les dades de l’INE i l’Idescat. Per altres comunitats autònomes m’he de refiar d’informes que trobo en el portal de la Fundación Germán Sánchez Ruipérez dedicat a les biblioteques públiques on també localitzo informació interessant del Projecte Tibidabo que compara les biblioteques públiques de la ciutat i de la província de Barcelona amb d’altres ciutats i regions similars d’Espanya i d’Europa. Finalment afegeixo dades del Regne Unit i vet aquí una petita mostra dels resultats:

Comunitat                        Llibres/habitant Préstecs llibres/habitant
Espanya-públiques                       1,16                                0,65
UK-públiques                                1,80                                5,50

Navarra-públiques                       2,44                               1,52
Catalunya-públiques                    1,17                                0,96
Múrcia-públiques                         0,76                                0,47

Llegint l’informe del Regne Unit, resulta que deu anys abans, el préstec era de 9,2 llibres/habitant, és a dir que en aquest període ha disminuït en un 40%. La biblioteca pública s’està transformant en un centre cívic i se salva d’una davallada espectacular gràcies als serveis d’Internet gratuïts i als materials audiovisuals. S’obre més hores al públic però es tanquen punts de servei petits, especialment els bibliobusos.

A casa nostra encara creixem en serveis tradicionals perquè aquests eren molt deficitaris. Però els professionals no podem passar per alt quin és el nou context i ens cal preparar-nos adequadament per a saltar etapes i posar-nos al dia, oferint ja d’entrada els millors serveis de la nova era.

O sigui que, Bon Any 2007 i que agafem molta empenta per treballar de valent.

Carles Capdevila. Les biblioteques, bé. Avui, 27-12-2006
http://paper.avui.cat/article/ultima/42445/biblioteques/be.htm (enllaç actualitzat 3-9-2007)

Anuncis

Entry filed under: Biblioteques.

Quin país! Notícies contradictòries 2n aniversari: estadístiques i agraïments

5 comentaris Add your own

 • 1. Daniel  |  13 Març 2008 a les 1.08

  Des d’una biblioteca petitoneta i llunyana… Feliç Any 2007!!! Excel·lent el repàs que has fet.

  Publicat per Daniel – 01 Gen 2007, 22:12

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 2. gamoia  |  13 Març 2008 a les 1.09

  Gràcies, Daniel.
  A mi em sembla que les biblioteques petitones i llunyanes han de ser les més entusiastes en obtenir connectivitat i equipament perquè proporcionalment poden treure el major profit de les tecnologies de la informació. Ho veus així tu també?

  Publicat per gamoia – 03 Gen 2007, 19:32

  Resposta
 • 3. Daniel  |  13 Març 2008 a les 1.10

  Jo veig que els meus usuaris s’entusiasmen quan en 5 minuts els puc obtenir (en una bbdd que estem subscrits) una llei o una normativa que ells han estat buscant durant hores. Penso que valoren més aquest servei i a la llarga l’usen més. Primer perquè els resolc un problema… i segon i més important, per la proximitat: ens podem assentar junts, fer les cerques junts, valorar els resultats plegats,… Hi ha un nivell de complicitat en aquest sentit que potser no hi és en les grans ciutats. A més, en certs usuaris, he vist que em consideren també com una mena “d’assessor tecnològic” de confiança, i em comenten dubtes, em fan preguntes, etc., sobre molts altres temes relacionats només en les TIC (i no en arquitectura!!). Penso que en aquests casos les TIC exerceixen un nivell molt alt de connectivitat entre bibliotecari i usuaris. I això és molt positiu.

  Publicat per Daniel – 03 Gen 2007, 23:45

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 4. gamoia  |  13 Març 2008 a les 1.10

  Aconseguir el que busques en cinc minuts des d’una biblioteca menuda és un gran pas endavant. Disposar de temps per donar una atenció personal acurada i tenir coneixements per poder assessorar d’allò que preocupa a l’usuari i formar-lo en TI es mereix un excel·lent. Ben fet, Dani.

  Possiblement el següent pas consistirà en l’accés directe de l’usuari a la base de dades i el bibliotecari com a servei de suport – per exemple, via xat – en el moment que tingui un dubte. O fent la cerca, el dossier o el que sigui i trametent-lo via internet a l’usuari, és a dir, fent de documentalista a distància.

  Tindrà sentit l’espai biblioteca petita quan el document estigui en línia i el servei es pugui fer en línia? Potser com a lloc de l’entrevista prèvia amb l’assessor personal en qüestions de documentació? Per humanitzar el tracte?

  Publicat per gamoia – 06 Gen 2007, 00:03

  Resposta
 • 5. Dani  |  13 Març 2008 a les 1.16

  El que actualment puc fer a la biblioteca en matèria de cerques i atenció i assessorament en TIC ho faig a nivell local, “offline” de les altres biblioteques del COAC, oferint quelcom més de cara a cara, en persona… diguem-ne que és fruit dels meus coneixements i que aplico a la feina per ajudar a els usuaris quan ho requereixen. N’hi ha que ho valoren i això m’omple d’orgull. I també he de dir que si resolc consultes ràpidament és gràcies també a una sèrie de recursos que tenim contractats (BBDD, etc.).

  Per el que proposes de serveis via xat, penso que oferir aquest servei només a Tortosa seria una despesa innecessària, a més d’inútil, com a mínim a nivell del COAC. Penso que un servei així caldria plantejar-lo per a les 5 seus, tots a una.

  Penso que les biblioteques petites tindran sentit en tractar-se com dius, d’elements humanitzadors i de proximitat amb els usuaris. Es bo que els usuaris sàpiguen que si, que disposen de serveis telemàtics avançats… però que si volen, en 1 o 2 hores de desplaçament poden veure la cara de la persona que els atén a l’altra banda de la missatgeria instantània.

  Publicat per Dani – 09 Gen 2007, 00:11

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


la bibliotecària gamoia

Els palestins tenen dret a una vida digna

Més informació a la web palestina.cat

Categories

Comentaris recents

Núria a Plany
gamoia a Mapa antic de Barcelona

Eines de xarxa

Estadístiques

 • 29,701

Origen de les visites

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons

Els meus llibres a LibraryThing


%d bloggers like this: