Informe PADICAT

1 Mai 2006 at 16.41 7 comentaris

La Biblioteca de Catalunya ha publicat a la seva web la Memòria del plantejament del projecte PADICAT (Patrimoni Digital de Catalunya) que passa revista a les iniciatives de preservació de la web arreu del món i proposa la posada en marxa d’un servei específic que s’ocupi dels continguts catalans presents a la xarxa.

L’informe és força detallat i resulta molt interessant tant per a nosaltres els professionals de la BiD (Biblioteconomia i Documentació) com per al ciutadà que es faci preguntes sobre què passarà amb tot el munt d’informació que ara està disponible a la web i si aquesta nostra cultura, que fem entre tots, serà capaç d’aprofitar les oportunitats que li ofereixen les tecnologies emergents.

L’informe també es troba en el dipòsit RECERCAT que és una iniciativa del CBUC (Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya) amb el suport del CESCA (Centre de Supercomputació de Catalunya).

RECERCAT usa el protocol de dipòsits oberts OAI-PMH de manera que els documents que s’hi emmagatzemen aconsegueixen una gran visibilitat gràcies a l’intercanvi mundial de registres i sense oblidar que Google Scholar també en recull les dades. De manera que si algun dia ha de ser possible una biblioteca universal sembla que ara la comencem a crear i que els catalans també hi podrem ser si volem i treballem de forma intel·ligent.

La possibilitat de publicar informes encarregats per les institucions públiques, tota mena de treballs de la recerca duta a terme amb fons públics i també la que es faci amb fons mixtes d’una forma ràpida, a un cost relativament baix i amb un accés universal ajuda a la transparència de l’administració, fomenta la productivitat i l’eficiència de la investigació i permet que el ciutadà agafi una mica més de confiança en l’ús que es fa dels seus impostos.

Vegeu l’informe PADICAT a: http://www.bnc.es/bc/in_padicat_2005.pdf

Anuncis

Entry filed under: Publicació.

Dia del dret d’autor Formats dels fitxers i preservació

7 comentaris Add your own

 • 1. Daniel  |  16 Març 2008 a les 0.18

  A l’últim número de l’Item, el 41, també hi ha un article sobre el PADICAT, i altres iniciatives engegades per la BC, com l’ARCA o el CLACA. Llegint-lo en preguntava si els blogs en català també formaran part del PADICAT???

  Publicat per Daniel – 02 Mai 2006, 14:21

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 2. gamoia  |  16 Març 2008 a les 0.18

  Doncs podria ser. A la pàgina 113 de l’informe hi diu:

  “A partir de la recerca sobre els projectes existents, que ha inclòs entrevistes als responsables de sistemes anàlegs de Suècia, Dinamarca, i França, s’ha determinat optar pel model ja presentat com a híbrid, basat en la compilació dels recursos web catalans procedents de tres accions:
  Captura automàtica regular de les webs catalanes en base a determinats criteris infraestructurals (llengua, ubicació del servidor, domini cat, anàlisi d’enllaços web, etc.)
  Dipòsit voluntari sistematitzat, en base a acords amb institucions editores web, de tota índole (societats culturals, associacions de veïns, ONGs, ajuntaments, partits polítics, etc.)
  Compilació focalitzada i exhaustiva de determinats esdeveniments d’interès cultural, polític, social, o científic (eleccions al Parlament, descobriments científics, etc.)”

  Publicat per gamoia – 02 Mai 2006, 21:18

  Resposta
 • 3. Daniel  |  16 Març 2008 a les 0.19

  Com no sigui a partir del criteri de la llengua, i en facin la captura sistemàtica. Perquè personalment ara per ara no em posaré un .cat… I suposo que no arribaran a acords personals amb cada un dels bloggers catalans, no? No sé, a veure quin camí segueix.

  Publicat per Daniel – 02 Mai 2006, 23:16

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 4. gamoia  |  16 Març 2008 a les 0.20

  Que no has llegit les novetats? Aviat serem .bloc.cat Ara, que tu tens la redirecció cap a .com.es Per què ho fas?

  Apart d’això, suposo que per la BC no som pas la prioritat ni molt menys. Però com a mostra antropològica i com a comunitat pionera ens podríem merèixer una oportunitat de passar a la posteritat. 😉

  Publicat per gamoia – 02 Mai 2006, 23:52

  Resposta
 • 5. Daniel  |  16 Març 2008 a les 0.21

  Si, si que m’he llegit això del bloc.cat… I perquè faig això de la redirecció a com.es??? Doncs mira, vaig demanar el domini abans que aparegués i es fés oficial el .cat… i també (com a bon catalanet, jeje), perquè eren els dominis més baratets que vaig trobar, la veritat. Per ara és només una simple redirecció… no sé si amb el temps acabarà sent un domini amb cara i ulls (hospedatge i tota la pesca). Quan arribi el moment, quan es caduqui, ja pensaré què faré. Quin mal hi ha en tenir un domini .com.es?

  Com tu, també penso que no entrarem dins les prioritats de la BC, en absolut.

  Publicat per Daniel – 03 Mai 2006, 08:52

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta
 • 6. gamoia  |  16 Març 2008 a les 0.22

  De mal, cap ni un un. Simple curiositat meva. I espero no haver-te ofès.
  Jo anava rumiant que si estàs a bloc.cat, ja ets dins la web catalana i per tant ets susceptible de ser capturat sistemàticament. No sé si en fer el redireccionament, això es manté o no. Misteris que descobrirem més endavant.
  Ai, quins nirvis! Hi serem? No hi serem? Ens hem de mudar?

  Publicat per gamoia – 03 Mai 2006, 20:03

  Resposta
 • 7. Daniel  |  16 Març 2008 a les 0.23

  Uix, no Gamoia, tranquila, no m’has ofès pas, no… Això de les redireccions, pel què sé els cercadors i els spiders automàtics no les tenen en consideració. Si fas una cerca de bauen_Blog al Google, veuràs que el domini .com.es que tinc no apareix, ja que representa que és virtual, “no existeix”. L’únic que des d’aquest domini saltes automàticament a blocat.com.

  Records
  Dani

  Publicat per Daniel – 03 Mai 2006, 20:36

  [traspassat aquí per gamoia]

  Resposta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


la bibliotecària gamoia

Els palestins tenen dret a una vida digna

Més informació a la web palestina.cat

Categories

Comentaris recents

Núria a Plany
gamoia a Mapa antic de Barcelona

Eines de xarxa

Estadístiques

 • 29,701

Origen de les visites

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons

Els meus llibres a LibraryThing


%d bloggers like this: