Obres òrfenes

11 febrer 2006 at 13.44 Deixa un comentari

S’han publicat les respostes a la consulta europea sobre les Biblioteques digitals i voldria destacar la que dóna la Biblioteca Britànica a la pregunta 4 sobre les obres òrfenes.

Cito (traducció, èmfasi i possibles errors són meus):

“La qüestió de les obres òrfenes és crucial – tot i que no necessàriament va lligada a la digitalització per se. La Biblioteca Britànica en moltes àrees dedica una gran quantitat de temps a intentar aconseguir permisos i en moltes ocasions, ni tan sols arriba a iniciar el procediment per a obtenir-los perquè el detentors dels drets o bé no és possible d’identificar-los o bé són tan nombrosos que tot el procediment perd la seva efectivitat. En la majoria dels casos, el material té molt poc valor comercial i en canvi l’aportació al bé públic seria considerable si es permetés fer públic el material en qüestió. S’estima que més del 50% de les obres queden en aquesta categoria d’Obres òrfenes passats 50 anys i que després de 50 anys només el 2% de les obres es troba encara en publicació. Qualsevol discussió sobre les Obres òrfenes hauria de fer-se tenint molt en compte aquestes xifres.

Cal implementar una estructura a nivell europeu per quan és difícil d’identificar el propietari del copyright de manera que sigui possible fer públic el material i, en el cas que aquell aparegui, es pugui retirar de la xarxa en un període raonable de temps sense córrer el risc de ser portat als tribunals.

[Cal] La creació d’un conjunt de directrius que en cas de ser seguides demostrin que una institució ha fet tot l’esforç que calia per identificar els detentors dels drets. Si aquestes directrius es segueixen i el propietari no es pot identificar aleshores el material es pot fer públic d’acord amb l’esquema apuntat en el paràgraf anterior de fer accessible/treure en un temps raonable si és el cas.”

Crec que aquest és un bon enfocament del problema fet des de l’experiència i que s’hauria de recolzar a tots nivells. Molt millor això que fomentar el pagament de cànons de forma indiscriminada. I els números que aporta la Biblioteca Britànica canten, i tant que sí!

i2010 Digital Libraries. Replies from A to Z
http://ec.europa.eu/information_society/activities/digital_libraries/cultural/actions_on/consultations/online_consultation/index_en.htm

Entry filed under: Digitalització.

Gestor de referències bibliogràfiques Manuscrits catalans medievals

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


la bibliotecària gamoia

Els palestins tenen dret a una vida digna

Més informació a la web palestina.cat

Categories

Comentaris recents

Núria en Plany
gamoia en Mapa antic de Barcelona

Estadístiques

  • 30.883
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons

Els meus llibres a LibraryThing


%d bloggers like this: