Els dipòsits BiD

30 Octubre 2005 at 22.36 Deixa un comentari

Estem en plena expansió dels dipòsits acadèmics. Per qui no sigui del ram, es tracta de col·leccions d’articles encara per publicar, documents de treball, informes tècnics, presentacions i altres materials que són el resultat de les activitats investigadores del professorat de les universitats i del personal de centres d’investigació.

És un material que fins ara només circulava entre col·legues o s’aconseguia assistint a conferències i congressos. És la matèria primera de la comunicació de les investigacions, encara en brut i sense haver passat els filtres de la crítica d’altres investigadors.

Hi ha un moviment potent de promoció de la difusió intensiva i l’arxiu d’aquest material que abans anomenavem “literatura grisa”, que pretén subvertir els canals de publicació acadèmica establerts perquè no s’adapten prou bé ni prou ràpidament al nou entorn digital.

Justament un dels punts de fricció amb les editorials científiques és el traspàs dels drets d’autor que algunes exigeixen i que impedeixen a l’autor que pugui fer ús de les seves aportacions, ni tan sols en les seves classes, sense “passar per caixa”.

I un dels al·liats i promotors de l’autoarxivatge en dipòsits és l’estament bibliotecari de l’universitat, que ofereix fer-se càrrec de la infraestructura i de la gestió del servei de dipòsit. En podeu veure un exemple ben recent en el RECERCAT que el CBUC (Consorci de les Biblioteques Universitàries de Catalunya) ha posat en marxa aquest any.

La clau de l’èxit d’aquests dipòsits, tal com ens ha recordat l’Alice Keefer de ThinkEPI aquesta setmana a IweTel, rau en convèncer als autors dels avantatges d’aquest autoarxivatge i decidir-los a realitzar-lo.

I aquí ve la meva petita contribució en forma de crida als bibliotecaris i altres col·legues a demostrar amb l’exemple propi la bondat del sistema que es vol promoure, omplint de continguts els dipòsits temàtics de la nostra àrea i usant-los en les nostres activitats docents i d’investigació.

És una gran oportunitat per a fer visible la recerca de tot el món sense privilegis. Vegeu sinó el goig que fan els documents catalans al costat dels anglesos, xinesos, turcs, castellans, italians, francesos, russos, alemanys i tot el que calgui en aquesta petita meravella que és E-LIS.

http://eprints.rclis.org/

I per acabar d’esvanir qualsevol dubte sobre quin és el dipòsit més apropiat i deixar-nos triar el que preferim, també existeixen els cercadors de dipòsits, que per al nostre camp és METALIS, on s’indexen diferents arxius. Així doncs, escolliu aquell que us agradi més, però dipositeu i feu accessibles les vostres aportacions per mor de l’avançament general del coneixement.

No cal dir que Google també els indexa, només faltaria!

Nota: BiD = Biblioteconomia i Documentació

Entry filed under: Publicació.

Públic-privat: model AHCB Públic-privat: model BVMC

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


la bibliotecària gamoia

Els palestins tenen dret a una vida digna

Més informació a la web palestina.cat

Categories

Comentaris recents

Núria en Plany
gamoia en Mapa antic de Barcelona

Estadístiques

  • 31.205
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons

Els meus llibres a LibraryThing


%d bloggers like this: