Consulta pública europea sobre biblioteques digitals

1 Octubre 2005 at 21.03 Deixa un comentari

La Comissió Europea ha posat en marxa una consulta pública sobre les biblioteques digitals i la preservació dels materials digitals. S’acaba el 20 de gener de l’any vinent.
http://europa.eu.int/information_society/activities/digital_libraries/index_en.htm

Com que em sembla important participar, sobretot perquè a la meva edat recordo prou quan ens era completament impossible de fer-ho, em permeto de traduir lliurement els enunciats per si a algú li fa gràcia de rumiar-hi.

Evidentment la participació passarà per fer-la en alguna de les llengües oficials.

———————————————————————–

Digitalització i accessibilitat en línia

1) Quines mesures addicionals es podrien prendre a nivell nacional i europeu per promoure la digitalització i l’accesibilitat en línia de material en totes les llengües europees?

2) Quines mesures es podrien prendre per promoure la inversió privada i nous models de negoci com, per exemple, cooperacions públiques-privades per digitalitzar i fer accessibles col·leccions històriques?

3) Quines mesures de caire legislatiu, tècnic, organitzatiu o d’altre tipus podrien facilitar la digitalització i la subseqüent accessibilitat del material protegit per drets d’autor, tot respectant els interessos legítims dels autors?

4) És important econòmicament i rellevant en la pràctica el tema dels materials ‘orfes’? Si ho és, quins mecanismes tècnics, organitzatius i legals es podrien usar per a facilitar un ús més extens d’aquest material? (nota meva: els materials orfes són aquelles obres protegides de les quals és impossible localitzar-ne els detentors dels drets)

5) Com es podria fer més transparent i conegut el material de domini públic i l’altre material disponible lliurament (compartit voluntàriament) per tal de facilitar-ne la disponibilitat en línia per a un ús posterior?

Preservació de continguts digitals

6) Quines mesures prioritàries – especialment de tipus legal i organitzatiu – s’haurien de prendre a nivell nacional i europeu per a optimitzar la preservació dels continguts digitals tenint en compte les limitacions de recursos disponibles?

7) Existeix el risc que els sistemes nacionals de dipòsit legal portin a una multiplicació de requeriments envers les empreses que tinguin activitat internacional? Podria ajudar a evitar-ho la legislació europea?

8 ) Com pot la recerca contribuir al progrés en el front de la preservació? Quins eixos de treball s’haurien de fixar com a prioritaris per als propers Programes Específics de Recerca del 7è Programa Marc?

Entry filed under: Digitalització.

Projecte LPI: esmenes fins 19-9-2005 Públic-privat: model AHCB

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


la bibliotecària gamoia

Els palestins tenen dret a una vida digna

Més informació a la web palestina.cat

Categories

Comentaris recents

Núria en Plany
gamoia en Mapa antic de Barcelona

Estadístiques

  • 31.205
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons

Els meus llibres a LibraryThing


%d bloggers like this: